Marcați
Experții critică decizia Guvernului
Decizia Guvernului de a modifica Legea Procuraturii prin asumarea răspunderii în fața Parlamentului este ilegală. De această părere sunt mai mulți experți în drept, potrivit cărora Executivul a încălcat Constituția. În opinia lor, premierul Maia Sandu urmărește fie să desemneze viitorul procuror general pe criterii politice, fie să provoace alegeri parlamentare anticipate.

Avocatul Pavel Midrigan a declarat că ministrul Justiției, Olesea Stamate, a anulat concursul privind selectarea unui procuror general, deoarece nu a fost mulțumită de candidații care au ajuns în finală.

"Iată că acest concurs, în baza unei comisii care a fost, în principiu, compusă tot din Guvern, prin intermediul ministrului Justiției, din șase membri, cinci erau, iată, că nu-i aranjează. Nu-i aranjează acest rezultat. Vor un procuror pe criterii politice al lor. Aceasta, societatea înțelege și acum este o tentativă de a încălca iarăși legislația în vigoare. Guvernul, să zicem așa, merge conștient la acest scandal. Posibil că, după rezultatele alegerilor locale vede că Partidul Socialiștilor ia amploare, adică influența sa, și poate că prin aceasta ar putea să provoace inclusiv și alegeri anticipate" , a spus Pavel Midrigan.

La rândul său, fostul președinte al Curții Constituționale și fostul ministru al Justiției, Alexandru Tănase, a declarat că, potrivit Constituției, procurorul general este numit în funcție de către președintele Republicii Moldova, la propunerea Consiliului Superior al Procurorilor. Ca urmare, nu există nicio normă care ar permite implicarea prim-ministrului în acest proces. De aceea, Curtea Constituțională trebuie să verficie constituționalitatea acestei legi, consideră Alexandru Tănase.

"Există anumite semne de întrebare în ceea ce privește urgența asumării angajării de răspundere. Eu nu am observat și nu înțeleg care este această urgență. Nici autorii inițiativei nu au explicat-o. Curtea Constituțională, în mod obligatoriu, trebuie sesizată să verifice constituționalitatea acestei legi. Nu prea înțeleg logica acestei angajări de răspundere. Guvernul ăsta există de câteva luni de zile, care ar fi logica să forțezi reforma justiției? Nu este exclus acest lucru, că ținta adevărată a unor asemenea angajări de răspundere sunt alegeri anticipate" , a precizat Alexandru Tănase.

Și expertul anticorupție Cristina Țărnă, care a deținut postul de vicedirector CNA, a calificat drept neconstituțională decizia Guvernului.

"Mie mi se pare foarte periculos acest precedent, cu implicarea directă a unei figuri politice, cum este cea a primului ministru în desemnarea candidaților pentru funcția de procuror general. Formula propusă acum este una ilogică. Doi - revine la politizare. Noi o să ne trezim mâine cu o nouă asumare, prin care primul ministru consideră că trebuie să propună, de azi încolo, el CSM-ului candidaturi la funcția de judecător, ca să fie propuși la rândul lor președintelui. Dacă se păstrează acest precedent ca și unul constituțional, sunt absolut convinsă, noi o să ne trezim cu faptul că o să vină idei fie actualului prim-ministru, fie următorului prim-ministru. Asta o să se numească preluarea controlului direct politic asupra justiției" , a menționat Cristina Țărnă.

Experții susțin că o soluție pentru ameliorarea situației este instituirea unui moratoriu pentru câteva luni asupra desemnării procurorului general, încât forțele politice să identifice soluții în beneficiul cetățenilor.

NTV Moldova
menu
www.ntv.md © 2016-2018 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).