Marcați
Păpuşarii dau alarma
Teatrele de păpuşi din ţara noastră sunt în pericol de dispariție. În lipsa resurselor financiare şi din cauza indiferenţei autorităţilor, artiştii din Capitală sunt nevoiţi să caute singuri surse de existenţă. Lipsa finanțării a afectat şi repertoriul instituțiilor teatrale. Situaţia lor se complică şi din cauza interdicţiei impuse echipelor teatrale de a evolua în instituţiile de învăţământ.

Criza financiară a afectat puternic Teatru municipal de păpuşi ”Guguţă”. Deşi Primăria Capitalei acoperă 60 la sută din cheltuielile instituției, celelalte 40 la sută nu pot fi acoperite doar din vânzarea biletelor, vândute, de mai mulţi ani, la un preț ce nu depăşește 30 de lei. Prin urmare, echipa de creaţie reuşeşte să monteze doar câte două spectacole noi pe an. Toţi banii sunt cheltuiți pentru decoraţii, plata pentru serviciile pictorilor, întreţinerea imobilului şi salariile actorilor. În aceste condiţii, este dificil să-i atragi pe micii spectatori, spune directoarea Gabriela Lungu.

O sursă importantă de venit pentru teatre au fost, o bună perioadă de timp, spectacolele prezentate în şcoli şi grădiniţe. Din februarie 2018, Direcţia Generală Educaţie, Cultură, Tineret şi Sport din cadrul Primăriei Chişinău le-a interzis teatrelor să prezinte spectacole contra plată în instituţiile de învăţământ.

Interdicția privind evoluția artiștilor profesioniști în grădinițe este un pas înapoi, în procesul de îmbogățire culturală a copiilor, consideră directorul rețelei de cluburi pentru dezvoltarea copiilor, Artemi Cocerjenco.

"Procesul de educare și creștere a noii generații, sănătoase, include un strat enorm de valori culturale. O importanță foarte mare are în viața noastră moștenirea de la strămoșii noștri, transmisă în povești și reprezentanții - este unul dintre mecanismele care prezintă toate astea în povești într-un mod foarte cărturar, deschizând platforme de informație foarte mari, pe care copiii le asimilează în armonie, în liniște", a specificat Artemi Cocerjenco.

Teatrul municipal de păpuși ”Guguță” a fost înființat în 27 noiembrie 1992. Ultima dată, instituția a fost reparată capital în 1983.

NTV Moldova
menu
www.ntv.md © 2016-2018 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).