Marcați
Muzeu de etnografie la Cazaclia
În satul Cazaclia din raionul Ceadîr-Lunga va fi deschis un muzeu de etnografie. La lucrările de reparație a casei în care vor fi expuse exponatele - covoare tradiţionale, obiecte vechi, dar şi haine tradiționale găgăuze, localnicii participă pe bază de voluntariat. Proiectul este realizat la inițiativa deputatului PSRM, Ivana Koksal, care este originară din Cazaclia.

Acum doi ani, în satul Cazaclia a fost deschis un parc de odihnă. Atunci, s-a decis și amenajarea unei zone în stil tradiţional. Localnicii au donat mult mai multe obiecte vechi decât era nevoie şi, prin urmare, a fost propusă crearea unui muzeu, precizează deputatul socialist, Ivanna Koksal.

"Oameni au început să ne ofere oale şi obiecte brodate, iar noi am ajuns la ideea că avem nevoie de un muzeu. A trebuit să-mi asum iniţiativa, să deschid ”lacătul” şi să angajez muncitori. Am schimbat acoperişul, toate foile de ardezie. Aici, în stânga, în dreapta sunt două săli - au fost reparate. Sunt recunoscătoare tuturor celor care au venit și au lucrat o oră sau două aici", a spus Ivanna Koksal.

Lucrările de reparaţie sunt finanţate de localnici, dar şi de Societatea de Prietenie Moldo-Turcă. În două camere vor fi expuse obiectele populare, iar în subsol va fi amenajată sala țăranului înstărit, de la începutul secolului al XX-lea. Treptat, pe măsură ce va crește numărul exponatelor, va fi extinsă şi suprafaţa muzeului, a declarat angajata instituției, Elena Terzi.

"Imediat ce a fost lansat apelul privind inaugurarea muzeului, iată, în fiecare aduc ceva suplimentar, ceva nou. Astăzi au adus, iată, monede vechi, o femeie a adus o broderie. Are o importanță enormă, deoarece, mai ales, aceste unelte agricole și așa mai departe, de care nimeni demult nu se mai folosește. Poate că oamenii le-au văzut, știu ce înseamnă, însă în muzeu vor simți participarea lor, că au fost făcute de bunel, de părinte sau străbunel, sau vreun obiect îi aparține bunicii", a menționat Elena Terzi.

Mulți dintre săteni nu doar că donează obiecte din alt secol, ci și participă, pe bază de voluntariat, la lucrările de reparație a imobilului.

Inaugurarea muzeului de etnografie este planificată până la finele acestui an.

NTV Moldova
menu
www.ntv.md © 2016-2018 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).