Marcați
Procurorii anticorupție cer mandat de arestare pe un termen de 30 de zile pe numele fostului lider al PD, oligarhul Vladimir Plahotniuc
Procurorii anticorupție cer mandat de arestare pe un termen de 30 de zile pe numele fostului lider al Partidului Democrat, oligarhul Vladimir Plahotniuc. El este bănuit de spălare de bani în proporții deosebit de mari, în două cauze penale. Examinarea demersului procurorilor privind aplicarea mandatului de arestare a început ora 16:00, la Judecătoria Chișinău cu sediul în sectorul Ciocana, iar decizia va fi anunțată mâine.

Potrivit șefului Procuraturii Anticorupție, Viorel Morari, în perioada 2013-2015, oligarhul Vladimir Plahotniuc a creat o schemă infracțională cu scopul dobândirii, transferării și utilizării unor bunuri, despre care știa că sunt obținute ilicit. Valoarea acestora a fost estimată la aproximativ 18 milioane de dolari și 3,5 milioane de euro.

" Astfel, a fost creată o schemă sau un șir de agenți economici, atât rezidenți pe teritoriul Republicii Moldova cât și nerezidenți, în afara teritoriului, inclusiv în zone offshore prin intermediul cărora a fost organizată circulația mijloacelor bănești în proporții deosebit de mari. Ce a servit temei pentru pornirea urmării penale. Prima, este o analiză, atât a adresării autorităților elvețiene parvenite într-un schimb spontan de informație, din iunie 2019, unde au fost indicate anumite societăți comerciale, precum și anumite circumstanțe cât și analiza Serviciului Prevenirii și Compaterii Spălării Banilor, privind activitatea agenților economici afiliate cetățeanului Vladimir Plahotniuc" , a spus Viorel Morari.

Potrivit materialelor cauzei penale, banii erau obținuți ilicit din creditele bancare acordate de BEM, Unibank și Banca Socială. În afară de fostul lider al PDM, sub aceeași învinuire mai cad două persoane. Una este dată în căutare, de rând cu Plahotniuc, iar alta a fost reținută și plasată în arest pentru 30 de zile.

Bănuiții riscă pedeapsă cu închisoare pe un termen de la cinci până la 10 ani și amendă de la 650 de mii de lei până la 800 de mii de lei pentru persoana juridică.

NTV Moldova
menu
www.ntv.md © 2016-2018 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).