Marcați
Negocieri constructive la Bratislava
Chișinăul şi Tiraspolul au găsit consens pentru aproape toate punctele din pachetul ”Berlin-plus”, în urma negocierilor în formatul ”5+2” privind reglementarea conflictului transnistrean, care s-au desfășurat la Bratislava. Anunțul a fost făcut astăzi de către şeful Misiunii OSCE în Republica Moldova, Claus Neukirch, la închierea celor două zile de discuții. Textul final al protocolului negocierilor va fi făcut public după ce va fi coordonat cu toate părțile implicate în dialog.

Șeful Misiunii OSCE în Republica Moldova, Claus Neukirch, a declarat, în cadrul briefingului organizat la Bratislava şi retransmis la Chişinău, că părţile au discutat opt puncte din pachetul ”Berlin-plus”, inclusiv cele referitoare la infrastructură şi proiectele de ordin social-umanitar.

"Am avut discuţii constructive asupra mai multor subiecte, inclusiv privind proiectele de infrastructură, şi vom continua să lucrăm asupra lor, pentru textul final. Suntem foarte aproape de un acord. Părţile dau dovadă de bunăvoință şi suntem convinşi că vom avea un protocol foarte bun pentru ambele părţi, pentru populaţia de pe ambele maluri", a declarat Claus Neukirch.

Poziţia oficială a Chişinăului a fost făcută publică într-un comunicat de presă al Biroului Politici de Reintegrare.

”În cadrul discuțiilor, negociatorul-șef din partea Chișinăului, vicepremierul Vasili Șova, a atras atenția asupra indispensabilității revenirii activității Conferinței permanente în albia obiectivului central, pentru care a fost creat acest format, adică în elaborarea și agrearea parametrilor finali ai modelului de reglementare, cu mișcarea concomitentă a dialogului pe toate coșurile de pe agenda procesului de negocieri și promovarea unor proiecte viabile privind consolidarea încrederii. (...) Dat fiind necesitatea purtării unor consultări adiționale pe marginea aspectelor discutate la prezenta rundă de negocieri și formalizării acestora într-un protocol al ședinței, care să traseze direcțiile primordiale de activitate pentru perioada următoare, dialogul actorilor formatului de negocieri ”5+2” va continua pe platforma conferinței bavareze, pentru promovarea măsurilor de consolidare a încrederii, planificată să se desfășoare pe parcursul lunii noiembrie curent”, se menționează în comunicatul Biroului Politici pentru Reintegrare.

În 2020, președinția OSCE va fi preluată de Albania.

NTV Moldova
menu
www.ntv.md © 2016-2018 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).