Marcați
Neutralitatea permanentă și consolidarea relaților comercial-economice, pe agenda președinților Republicii Moldova și Turkmenistanului
În cadrul vizitei de lucru de la Ashgabat, Igor Dodon a avut astăzi o întrevedere cu președintele Turkmenistanului, Gurbangulî Berdimuhamedov. Oficialii au constatat că dialogul politic între cele două state se dezvoltă mult mai intens decât relațiile comercial-economice, care necesită dinamizare, deoarece nu sunt valorificate la nivelul potențialului.

În discuția cu Gurbangulî Berdimuhamedov, Igor Dodon a subliniat necesitatea reluării activității Comisiei Interguvernamentale pentru Cooperare Comercial-Economică, a cărei ședință a avut loc acum patru ani. De asemenea, șeful statului a menționat că există un interes reciproc față de organizarea forurilor de business, cu participarea oamenilor de afaceri din ambele state, ținând cont că partea turkmenă este dispusă să majoreze importul de producție agricolă moldovenească și exportul de gaze naturale spre țara noastră.

"Sunt bucuros să constat că între statele noastre are loc o cooperare dinamică atât în sfera economică, cât și în cea umanitară. Desigur, în unele sectoare, ar fi bine să fie mai activ. Ieri, am aprobat componența moldovenească a Comisiei Interguvernamentale și sper că deja în timpul apropiat va avea loc ședința comisiei, pentru că ultima a avut loc în anul 2015", a declarat Igor Dodon.

Președintele țării a subliniat că cele două state pot beneficia din plin și de platforma de dialog pe care o oferă Comunitatea Statelor Independente.

"Pentru noi, CSI este o platformă foarte importantă. Atât la nivelul conducerii țării, cât și la nivelul Guvernului și Parlamentului se acordă o importanță aparte tuturor proceselor de integrare în spațiul CSI. Noi participăm și la Uniunea Eurasiatică, în calitate de observatori. Sperăm că, mâine, vom avea o discuție bună. Mulțumesc pentru că ați insistat să fie incluse pe ordinea de subiectele privind concepția dezvoltării economice. Trebuie să înțelegem cum să ne mișcăm înainte", a specificat șefului statului.

Igor Dodon i-a mulțumit liderului turkmen pentru contribuția acestei țări la realizarea mai multor proiecte sociale și umanitare în Republica Moldova. În special, este vorba despre edificarea, la inițiativa și cu sprijinul președintelui Republicii Turkmenistan, a unei grădinițe în satul Cișmichioi din Autonomia Găgăuză.

"Vreau, totodată, să vă transmit un salut din partea locuitorilor din sudul țării, din Găgăuzia. Acolo își desfășoară activitatea cea mai frumoasă grădiniță din Moldova, care a fost construită, la Cișmichioi, din mijloace oferite de statul vostru", a spus el.

În finalul întrevederii, Igor Dodon a apreciat strategia politicii externe a Turkmenistanului, bazată pe principiului neutralității permanente, recunoscut în luna decembrie 1995 în cadrul Adunării Generale a ONU. De asemenea, el a subliniat că Republica Moldova studiază experiența Turkmenistanului și promovează o politică externă echilibrată, în baza principiului constituțional al neutralității permanente.

NTV Moldova
menu
www.ntv.md © 2016-2018 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).