Marcați
Transportatorii cer dublarea tarifului pentru călătorie
Mii de oameni din toată țara nu au putut ajunge astăzi la destinație, din cauza unui amplu protest al transportatorilor de pe liniile interurbane. Greva a avut loc în prima jumătate a zilei și a întrunit peste 500 de microbuze din mai multe raione. Protestatarii solicită dublarea tarifului pentru călătorie, de la 48 până la 92 de bani pentru un kilometru. De cealaltă parte, călătorii spun că o astfel de scumpire le va seca bugetele familiilor.

Protestul șoferilor de microbuz le-a dat bătăi de cap oamenilor care au vrut să ajungă astăzi din Capitală în raioane. La stația de pe strada Calea Ieșilor din Capitală, unde staționează în fiecare zi microbuzele care circulă spre Strășeni și Călărași, nu era nici zare de autovehicule. Ca urmare, călătorii au fost nevoiți să renunțe la deplasare, fie să apeleze la ajutorul mașinilor de ocazie.

Cât despre dublarea tarifelor pentru călătoriile interurbane, pasagerii spun că este o solicitare exagerată, mai ales că transportatorii nu oferă condiții pe potrivă.

În timp ce oamenii așteptau ore în șir transportul în autogări și stații, sute de microbuze staționau în Piața Marii Adunări Naționale. Întrebați pe ce se bazează, atunci când solicită dublarea tarifului pentru călătorie, transportatorii nu au putut oferi o argumentare unitară.

Președintele Asociației Patronale a Operatorilor de Transport, Oleg Alexa, recunoaște că microbuzele de linie sunt învechite și că cele mai multe au fost recondiționate.

"Vârsta medie a microbuzelor, dacă o luăm pe categorie, este de 18 ani, iar vârsta medie a autobuzelor de 25, 30, 40 de locuri este de 25 de ani. În total, pe ramură, avem vârsta medie de 23 de ani. Cum este posibil cu așa unități de transport, noi să spunem că ne dezvoltăm și mergem spre Europa", menționat Oleg Alexa.

La solicitarea Guvernului privind asigurarea condițiilor civilizate de transportare a călătorilor, președintele asociației patronale de profil a declarat că totul trebuie să fie inclus în prețul biletelor.

"Ceea ce vor include în tarif, anume ceea să ceară de la noi. Deci dacă vor include ca unitățile de transport să aibă condiționer, prețul condiționerului trebuie să fie în tarif. Dacă vor include că unitățile de transport trebuie să fie toate noi, atunci prețul unității de transport nou, să fie inclus în tarif", a mai adăugat Oleg Alexa.

După protest, premierul Maia Sandu a reiterat că tariful pentru călătorie nu va fi majorat, până când transportatorii nu vor oferii condiții decente pentru pasageri.

"Se așteaptă îmbunătățirea calității mijloacelor de transport, pentru că în multe cazuri acestea nu corespund standardelor. E o problemă, noi suntem țară săracă, oamenii au venituri foarte mici și, aprobarea majorării tarifelor nu se face așa cum cred unii reprezentanți ai acestei industrie", a declarat Maia Sandu.

Pe liniile interurbane din țara noastră circulă aproximativ 6.200 de unități autobuze și microbuze.

NTV Moldova
menu
www.ntv.md © 2016-2018 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).