Marcați
Centrul de Știință și Cultură ”Rossotrudnicestvo” a împlinit 10 ani de la înființare
Reprezentanţa din ţara noastră a Centrului rus de Știință şi Cultură a împlinit 10 ani de activitate. În această perioadă, instituția a organizat zeci de expoziţii, concerte şi festivaluri, la care au participat importanţi reprezentanţi ai culturii şi literaturii ruse, dar şi oameni de ştiinţă. Bilanţul activităţii centrului a fost făcut în cadrul unei eveniment aniversar, la care au participat reprezentanţi ai Ambasadei Rusiei la Chişinău, dar şi ai unor organizaţii neguvernamentale.

Reprezentanța ”Rossotrudnicestvo” în Republica Moldova își desfășoară activitatea din 2002, iar din februarie 2009, în baza acesteia a fost inaugurat Centrul rus de Știință și Cultură. Printre obiectivele centrului se numără promovarea limbii şi tradiţiilor ruse, dezvoltarea relaţiilor culturale, precum și cooperarea în domeniul educaţiei şi ştiinţei. Aceste obiective au fost realizate cu succes în ultimii 10 ani, a menţionat șeful adjunct al ”Rossotrudnicestvo”, Pavel Şevţov.

"Doresc să exprim mulţumiri, în special, preşedintelui Republicii Moldova, Guvernului, pentru susţinerea pe care o oferă activităţii centrului nostru. La întâlnirea cu domnul preşedinte, dar şi cu conducerea Parlamentului, au fost examinate proiecte de interacţiune între Federația Rusă şi Republica Moldova, în special, în domeniul umanitar. Pot să spun că aceste proiecte impresionează, sunt globale" , a spus Pavel Şevţov.

Autoritățile de la Moscova examinează posibilitatea deschiderii în ţara noastră și a filiale unei universităţi din Rusia, dar şi organizarea cursurilor de instruire a profesorilor moldoveni în Federația Rusă. Schimbările politice, care s-au produs în țara noastră în ultimele luni, au influențat pozitiv colaborarea dintre cele două țări, a menţionat ambasadorul Federației Ruse la Chiţinău, Oleg Vasneţov.

"Sper sincer că noua etapă istorică în dezvoltarea Moldovei, ai cărei martori suntem şi noi, va însemna şi resetarea relațiilor ruso-moldoveneşti în toate domeniile, inclusiv în domeniul cultural-umanitar. Centru este, în acest sens, în pas cu timpul, propune metode de lucru noi şi actuale, promovează şi mai activ cultura şi limba rusă, în condiţiile unei cereri mai mari, determinate de noile realităţii moldoveneşti" , a specificat Oleg Vasneţov.

O altă direcție importantă a cooperării moldo-ruse este cea în domeniul științei. Anual, până la 1.000 de tineri din țara noastră pleacă la studii în universitățile din Rusia. Posibilitatea de a fi înmatriculați le este oferit liceenilor de către Ministerul Educației de la Moscova. Potrivit consilierului prezidențial Corneliu Popovici, colaborarea în acest domeniu urmează să ajungă, în curând, la un alt nivel.

"Aceste proiecte vizează educația, cooperarea în domeniul pregătirii cadrelor didactice, cooperarea în domeniul științei. De asemenea, vreau să amintesc despre faptul că, în curând, grație ”Rossotrudnicestvo” în Moldova, noi vom stabili și vom semna un nou acord între Academiile de Științe ale Moldovei și Rusiei", а declarat Corneliu Popovici.

Ceremonia dedicată celei de-a 10-a aniversări de la înființarea Centrului de Știință și Cultură al Rusiei vor avea loc, în Capitală, în următoarele două luni. Este vorba, inclusiv, de două evenimente muzicale. În data de 26 octombrie, la Filarmonica Națională ”Serghei Lunchevici” va avea loc un concert. Colectivele folclorice locale vor prezenta cântece populare ruse, iar în data de 1 noiembrie, tot la Filarmonica Națională, va avea loc un concert al orchestrei simfonice din Sankt Petersburg.


NTV Moldova
menu
www.ntv.md © 2016-2018 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).