Marcați
Chișinăul vrea să completeze agenda negocierilor în formatul ”5+2”
O nouă rundă de negocieri în formatul ”5+2” privind reglementarea conflictului transnistrean se va desfăşura, în zilele de 9 şi 10 octombrie, în capitala Slovaciei, Bratislava. Alături de mediatori, Chişinăul şi Tiraspolul vor examina nivelul de realizare a înţelegerilor la care s-a ajuns anterior, la Berlin, Viena şi Roma. De asemenea, vor fi stabilite priorităţile pentru perioada următoare.

Agenda întrevederii de la Bratislava este destul de încărcată, a declarat şeful Biroului pentru Reintegrare, Alexandru Flenchea:"Pentru o parte a agendei negocierilor, stabilită în ultimii patru ani, au fost găsite soluţii. O altă parte încă mai este examinată. Sunt căutate căi de soluţionare practică a acestora și toate acestea fac parte din următoarea rundă ”5+2”, la Bratislava - o retrospectivă a înţelegerilor realizate şi examinarea căilor de soluţionare a punctelor rămase din agendă".

Dintre angajamentele social-economice incluse în așa-zisul ”Pachet de la Berlin” a fost realizată cea privind deschiderea podului peste Nistru, în apropierea satelor Gura Bâcului și Bâcioc, au fost eliberate numere neutre pentru circulația peste hotare a automobilelor înmatriculate în Transnistria, au fost recunoscute diplomele eliberate de universitățile din regiune și altele. Una dintre chestiunile importante pe agenda negocierilor este restabilirea conexiunii telefonice. Delegația Moldovei intenționează să abordeze la Bratislava și alte subiecte importante pentru locuitorii ambelor maluri ale Nistrului.

"Avem idei privind posibilitățile de îmbunătățire a libertății circulației oamenilor, mărfurilor, în primul rând. De asemenea, bineînțeles că intenționăm să inițiem schimbul de opinii și privind completarea agendei de negocieri nu doar cu subiecte de consolidare, ci și dintre cele care constituie așa-zisul ”al treilea pachet” privind formula soluționării politice definitive" , a spus Alexandru Flenchea.

Precedenta ședință în formatul de negocieri ”5+2” a avut loc în luna noiembrie a anului trecut, în capitala Austriei. Participanții la discuții în formatul ”5+2” sunt Chișinăul și Tiraspolul, în calitate de părți implicate în conflict, Rusia, Ucraina și OSCE, în calitate de mediatori, iar UE și SUA au statutul de observatori.

NTV Moldova
menu
www.ntv.md © 2016-2018 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).