Marcați
Discursul Președintelui la Erevan
Chișinăul așteaptă oaspeți din partea Comisiei Economice Eurasiatice și din țările membre ale acestei organizații. Declarația a fost făcută de șeful statului în cadrul ședinței Consiliului Suprem al Uniunii Economice Eurasiatice. Președintele moldovean a vorbit despre avantajele comerciale pe care le poate oferi țara noastră statelor membre și a lansat ideea aderării Republicii Moldova la Banca Eurasiatică de Dezvoltare.

În discursul rostit în fața liderilor Uniunii Eurasiatice, Igor Dodon a declarat că, pentru Moldova, participarea la noi proiecte de integrare este o prioritate și o oportunitate de diversificare a legăturilor economice și a piețelor de export. În plus, Moldova ar putea contribui la crearea unei zone de liber schimb între Uniunea Europeană și Uniunea Economică Eurasiatică:

"Republica Moldova are o experiență demnă de atenție, care ar putea prezenta interes și pentru țările membre ale UEE. Deja de cinci ani, Moldova implementează un acord de liber schimb cu UE. Concomitent, realizează acordurile de liber schimb cu țările CSI, țările balcanice și cu Turcia. Putem împărtăși această experiență dificilă, dar valoroasă. Sperăm că, mai devreme sau mai târziu, vor începe negocierile dintre UEE și UE privind crearea unei vaste zone de liber schimb între aceste mari organizații internaționale".

Președintele țării a continuat cu ideea potrivit căreia situația politică de la Chișinău s-a schimbat radical, din luna iunie a acestui an și îi permite țării noastre să coopereze mai strâns cu Uniunea Economică Eurasiatică:

"Vom coopera și vom dezvolta relații reciproc avantajoase cu toți partenerii noștri, atât cu cei din Vest, cât și cu cei din Est, ținând cont de interesele noastre naționale, și nu intenționăm să ne implicăm în bătăliile geopolitice de partea unora împotriva altora. Intenționăm să cooperăm mai strâns cu Comisia Economică Eurasiatică și cu organismele de lucru ale sale, să realizăm cu mai multă amploare agenda colaborării cu Uniunea Economică Eurasiatică și să folosim toate oportunitățile de aprofundare a cooperării pe care ni le oferă statutul de observator".

Printre prioritățile țării noastre este aderarea la Banca Eurasiatică de Dezvoltare, lucru ce ar oferi o serie de avantaje economice. Este vorba nu doar de implementarea proiectelor investiționale noi și importante pe teritoriul țării noastre, ci și realizarea unor proiecte comune cu țările din Uniunea Economică Eurasiatică, a specificat Igor Dodon:

"Înțelegem avantajele economice pe care le-ar putea obține Moldova în urma aderării la Banca Eurasiatică de Dezvoltare. De asemenea, planurile noastre includ soluționarea problemei privind reprezentantul permanent al Republicii Moldova la Comisia Economică Eurasiatică. Un reprezentant permanent îi va permite Moldovei să mențină contacte strânse cu această comisie, să primească rapid informații despre dezvoltarea cooperării comerciale și economice, a reglementărilor vamale, tehnice, sanitare și de altă natură".

În încheiere, președintele moldovean a declarat că țara noastră așteaptă oaspeți din partea Comisiei Economice Eurasiatice și din țările Uniunii Eurasiatice. Moldova este dispusă să găzduiască ședințele subdiviziunilor publice ale Comisiei Economice Eurasiatice și ale comitetelor consultative. De asemenea, Chișinăul este gata să primească participanți la diverse expoziții și forumuri de afaceri. În opinia lui Igor Dodon, toate aceste acțiuni vor contribui la popularizarea activităților Uniunii Economice Eurasiatice în Moldova și la familiarizarea cetățenilor și oamenilor de afaceri autohtoni cu procesele de integrare eurasiatică.

NTV Moldova
menu
www.ntv.md © 2016-2018 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).