Marcați
Colaborare regională mai strânsă
Relațiile comercial-economice dintre Republica Moldova şi regiunile Federație Ruse vor intra într-o nouă etapă de dezvoltare, după discuţiile bilaterale, purtate astăzi în cadrul Forumului Economic Moldo-Rus, care se defăşoară la Chişinău. Un exemplu bun în acest sens este autonomia găgăuză. Tocmai de aceea, discuțiile bilaterale au fost moderate chiar de bașcanul Irina Vlah.

Autonomia Găgăuză are semnate acorduri de colaborare cu 10 regiuni ale Federaţiei Ruse. În 2018, schimburile comerciale între autonomie şi regiunile partenere au ajuns la 410 milioane de lei.

- Pentru noi cu dumneavoastră este important ca, la nivel de regiuni, să construim această bază şi sper că prezentările de astăzi ne vor permite, tuturor, să cunoaştem mai multe despre ţara noastră, despre Republica Moldova și, desigur, să aflăm mai multe despre potenţialul regiunilor, care sunt prezente la Chişinău, dar şi despre viitoarele noastre proiecte comune.

Guvernatorul regiunii Omsk, Andrei Burkov, a declarat că schimburile comerciale dintre Republica Moldova şi regiunea Omsk au o dinamică pozitivă, iar în primele şase luni ale acestui an au crescut de 2,5 ori, în special, după vizita în regiune a preşedintelui Igor Dodon.

- Pozițiile Moldovei trebuie întărite şi din contul livrărilor de vinuri. 40% din vinurile din Rusia sunt de import. Din păcate, cota vinului moldovenesc e de doar 1%. În regiunea Omsk, pe rafturile magazinelor, practic, nu este vin moldovenesc. În aceste condiţii, este rațional să propunem organizarea în regiunile Rusiei a festivalurilor vinului moldovenesc. Cred că este cea mai bună metodă ca cetăţenii ruşi să se familiarizeze cu tradițiile pline de culoare ale țării voastre.

La forum participă şi adjunctul guvernatorului regiunii Breansk, Ghennadi Lemeşov. Potrivit acestuia, pentru Republica Moldova ar putea să prezinte interes experienţa de dezvoltare şi susţinere a businessului, în special, a celui mic şi mijlociu. Țara noastră se află pe locul cinci în totul celor mai mari parteneri comerciali ai regiunii Breansk.

- Din regiunea Breansk în Republica Moldova erau livrate produse alimentare, materie primă agroalimentară, produse ale industriei chimice, lemn, maşini, echipamente şi mijloace de transport. Din Republica Moldova în regiune intrau produse alimentare şi materii prime agricole, produse textile şi materiale de construcţie.

Bunele relaţii au fost stabilite între Moldova şi cu regiunea Kursk. Potrivit vicepreşedintelui dumei regionale, Vladimir Ivanov, acest lucru este confirmat de statisticile comerciale.

- În anul 2018, schimburile comerciale ale regiunii cu Moldova au constituit 15 milioane de dolari, în creştere de 2,2 ori. Exporturile au constituit 12 milioane de dolari, în creştere de trei ori. În prima jumătate a acestui an, potrivit datelor operative, creşterea este de peste două ori, faţă de anul trecut.

Discuţiile cu reprezentanții regiunilor ruse s-au încheiat cu semnarea mai multor acorduri de colaborare economică, inclusiv trei contracte semnate între agenţi economici din Republica Moldova şi Federaţia Rusă. Unul dintre acestea prevede realizarea, în raionul Ungheni, a unui proiect investiţional în valoare de cinci milioane de euro.

NTV Moldova
menu
www.ntv.md © 2016-2018 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).