Marcați
Sprijin umanitar pentru Găgăuzia
O misiune umanitară din oraşul Sankt Petersburg se află într-o vizită oficială în autonomia găgăuză. Timp de două săptămâni, specialiştii ruşi în educaţie, sport, cultură şi mai mulţi medici vor organiza o serie de evenimente cu participarea populaţiei locale. În prima zi a vizitei, delegaţia rusă, condusă de consilierul guvernatorului Sankt Petersburgului, Serghei Movcean, s-a întâlnit cu başcanul Irina Vlah.

Liderul de la Comrat a apreciat legăturile strânse cu Sankt Petersburg şi a menţionat că misiunile umanitare le permit locuitorilor din autonomie să se apropie de cultura rusă, dar şi să facă schimb de experienţă în diferite domenii.

- Peste 10 regiuni din Rusia colaborează cu Găgăuzia, dar Sankt Petersburg este pionier în acest sens. Am reuşit, împreună cu Sankt Petersburg, în aceşti patru ani, să realizăm proiecte serioase. Au fost proiecte ce ne-au permis să dezvoltăm sectorul de ocrotire a sănătății și cel al educației.

La rândul său, Serghei Movcean a menţionat că mizează pe o creştere a schimburilor comerciale bilaterale şi pe aprofundarea relaţiilor cu autonomia găgăuză.

- Cele mai bune, cele mai strânse legături pe teritoriul Republicii Moldova le avem astăzi cu Găgăuzia. Pot să vă spun din start, în 2018, au crescut schimburile comerciale. În 2018, au crescut importurile atât de vinuri din Găgăuzia, cât şi de legume şi fructe, care sunt foarte gustoase.

Din delegaţia rusă face parte şi un grup de medici, care împărtășesc experiența cu cei din autonomie, în special, în ceea ce ține de realizarea operaţiilor şi acordarea ajutorului medical.

- Avem discuţii productive, constructive şi aprinse. Facem schimb de experienţă. Sigur, în anumite privinţe, noi, în Sankt Petersburg, ne-am mişcat mult înainte.

- Întâlnirea este foarte productivă. Medicilor noştri le este interesant cum sunt realizate anumite operaţii în Rusia.

Totodată, pentru actorii Teatrului naţional găgăuz din Ceadîr-Lunga, ai Teatrului muzical-dramatic din Comrat, pedagogii din Rusia au organizat cursuri de vorbire şi de mişcare scenică. De asemenea, la Casa de cultură din Comrat a avut loc un concert susţinut de trupa ”Kvintetul celor patru” din Sankt Petersburg.

NTV Moldova
menu
www.ntv.md © 2016-2018 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).