Marcați
Amenzi pentru vandalizarea clădirilor
Primăria Capitalei a postat pe pagina de oficială un anunț, prin care îi îndeamnă pe oamenii să respecte legislația și să se abțină de la vandalizarea clădirilor. Este vorba, în special, de graffiti, desenele de pe pereți, pentru care sunt folosite vopsele spray. Autoritățile locale amintesc despre amenzile usturătoare, prevăzute de legislație pentru astfel de acțiuni.

Picturi de amator, cu vopsele spray, putem găsi peste tot în Capitală. De exemplu, pe această clădire de pe strada Columna, chiar în centrul orașului. De obicei, autorii lor se manifestă pe timp de noapte, pentru a nu fi observați de poliție.

Consilieri socialiști spun că picturile neautorizate pe pereți pot fi transformate în avantaj. Mai exact, pictorii talentați ar putea să le ofere clădirilor mai vechi un aspect mai atrăgător.

- Trebuie să recunoaștem adevărul. Nu este o taină pentru nimeni că toamna, iarna, primăvara, orașul devine gri, este lipsit de culori. La sfârșitul primăverii, vara și la începutul toamnei, Chișinăul arată altfel. Asemenea inițiative înfrumusețează orașul. De mai multe ori, o astfel de inițiativă a fost propusă de către Ion Ceban, care candidează pentru funcția de primar, că ar trebui să găsim locuri pentru pictori, pentru a înfrumuseța orașul.

Oamenii spun că găsesc inscripții indecente peste tot în Capitală și asta îi deranjează. Ei sunt de părere că autorii acestor acțiuni trebuie să fie pedepsiți aspru.

- Foarte urâte. Chestia asta nu trebuiește. Trebuiește prin lege cumva de interzis și gata! Dacă a face fiecare ce vrea, fiecare copil, dar copiii trebuiesc educați, și-s mai mult vinovați părinții în chestia asta, părerea mea personală.

-E urât. Parcă trăim în Africa de Sud. - Ați mai văzut prin oraș? - Am văzut, sunt și desene frumoase făcute, plăcute, făcute de specialiști, dar de astea sunt în tot orașul. Cui nu îi este lene, scrie.

De la începutul anului curent, poliția a inițiat trei cauze penale pentru comiterea infracțiunii de vandalism, în descreștere comparativ cu perioada analogică a anului 2018, fiind înregistrate patru cazuri. Potrivit Codului Penal, persoanele care săvârșesc acte de vandalism riscă să amenzi de la 27.500 până la 42.500 lei sau muncă neremunerată în folosul comunităţii de la 140 până la 200 de ore, fie închisoare pe un termen de până la un an. Pentru aceleiași ilegalități, comise de către două sau mai multe persoane în raport cu bunuri care au valoare culturală, istorică sau religioasă, pedeapsa crește până la trei ani de detenție.


NTV Moldova

menu
www.ntv.md © 2016-2018 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).