Marcați
A fost modificată Legea salarizării
Directorii și adjuncții din instituțiile de învățământ vor putea să țină cursuri la jumătate din norma didactică. Parlamentul a aprobat astăzi, în două lecturi, un proiect de lege în acest sens. Noile prevederi le vor permite managerilor instituțiilor de învățământ să primească salarii mai mari. Potrivit deputaților, legea salarizării, promovată de fosta guvernare, îi limita pe manageri în această direcție.

Potrivit deputaților, acum, managerii instituțiilor de învățământ au salarii mai mici față de profesorii de rând. Asta pentru că legea salarizării, care a intrat în vigoare la începutul acestui an, le oferea posibilitatea directorilor și directorilor adjuncți să predea, suplimentar, doar 4,5 ore pe săptămână.

- Una din modificări care au fost făcute acolo, au condus la o situație în care astăzi Directorii și directorii adjuncți ai instituțiilor de învățământ au salarii mai mici decât cadrele didactice. În aceste condiții, vă dați foarte bune seama că atractivitatea acestor funcții este minimă și urgența proiectului este determinată că la nivel de republică, ne-au informat sindicatele, ne-au informat directorii și directorii adjuncți, există riscul ca oamenii să renunțe la aceste funcții și să revină la activitatea didactică sută la sută, pentru că salariile în acest caz vor fi mai mari.

În afară de majorarea salariilor, noua prevedere legală va soluționa parțial problema deficitului de cadre.

- În același timp, astăzi avem problema insuficienței de profesori, iar acest lucru va rezolva această problemă, pentru că, pur și simplu, nu are cine să predea. La noi parvin adresări și de la alte categorii de bugetari, alte categorii de muncitori. În perspectivă, vom analiza acest proiect de lege mai detaliat și vom veni cu o abordare mai complexă, în ce privește îmbunătățirea și rezolvarea acelor probleme, care au fost introduse în grabă, în scopuri electorale, de către fosta guvernare.

Noile prevederi legislative vor intra în vigoare după publicare în Monitorul Oficial.

NTV Moldova
menu
www.ntv.md © 2016-2018 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).