Marcați
”Scutul de foc - 2019”
Poligonul de la Bulboaca s-a transformat astăzi într-un adevărat câmp de luptă. Peste 1.000 de militari din Republica Moldova, SUA și România au executat trageri din sistemele de artilerie. Acțiunea s-a desfășurat în cadrul exercițiului multinațional ”Scutul de foc - 2019”, al cărui scop este instruirea comună a subunităților și creșterea nivelului de interoperabilitate între armatele țărilor partenere. La eveniment a participat și ministrul Apării, Pavel Voicu.

Exercițiile au început de dimineață, la centrul de instruire al Armatei Naţionale de la Bulboaca. Ministrul Apărării, Pavel Voicu, împreună cu reprezentanți ai armatelor din SUA și România, a participat la inspectarea tehnicii militare, în cadrul unei reviste de front.

Potrivit scenariului, militarii au avut sarcina de a anihila un inamic. Pentru asta, au executat trageri cu subunități de artilerie. Ulterior, militarii au executat trageri cu subunități de infanterie și aruncătoare de grenade. În exerciții au fost implicate și trupe de desant.

Ministrul Apărării, Pavel Voicu, a declarat că militarii au demonstrat că sunt pregătiți să apere țara. Pentru asta, în ultimele trei luni, au fost depuse eforturi considerabile, inclusiv de reabilitare și modernizare a tehnicii militare din dotarea Armatei Naționale, a precizat ministrul.

- Sunt mulțumit de prestația militarilor în poligon. Am urmărit cu atenție toate evenimentele. Militarii s-au arătat pregătiți atât fizic, cât și militar. Au executat întocmai ordinele care le-au primit de la comandanți. De asemenea, comandanții au pregătit bine militarii și au fost cooperabili în acțiuni, în așa fel ca, conform scenariului de stingere a unui atac, s-a ajuns la rezultate dorite. Tehnica de luptă este într-o stare de luptă pregătită la 70%. Ca sarcina noii conduceri a Ministerului, conducerea Marelui Stat Major ca până la finele anului, conform strategiei naționale de apărare, să aducem în ordine 100% toată tehnica.

La rândul său, șeful Marelui Stat Major al Armatei Naționale, Igor Gorgan, a declarat că exercițiile organizate la Bulboaca sunt necesare pentru dezvoltarea şi consolidarea capacităţii sistemului naţional de apărare.

- Scopul principal al exercițiului a fost închegarea subunităților de artilerie și subunităților de asigurare de luptă, inclusiv cu participarea partenerilor noștri străini din SUA și România. Aceste exerciții sunt necesare pentru consolidarea capacității de apărare statului Republica Moldova, este necesar pentru a ridica nivelul profesionalismului militarilor Armatei Naționale și să contribuie la pace în regiune.

Tinerii spun că s-au pregătit minuțios pentru acest exercițiu, alături de militarii din SUA și România, și s-au arătat mulțmiți de rezultate.

- Sunt pentru a doua oară la tragere. Am lăsat impresii foarte plăcute. Trebuie să cunoști, să înveți mult, comenzile ceea ce trebuie să rezolvăm pentru a nimic obiectivul. Distanța maximă de tragere este 17 km 400. Astăzi am executat o tragere la o distanță până la 4 km.

- A fost interesant. Sunt prima oară. Nu am mai fost la așa exerciții. Am învățat timp de 8 luni în Armată cum să lucrezi cu așa piese.

În total, în exercițiul multinațional ”Scutul de foc - 2019” au fost implicate 150 de unități militare de luptă. Acțiunea se desfășoară la poligonul de la Bulboaca pentru al cincilea an consecutiv.


NTV Moldova

Actualitate

menu
www.ntv.md © 2016-2018 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).