Marcați
Un nou impuls pentru relaţiile moldo-ruse
Direcţiile principale de dezvoltare a relaţiilor comercial-economice, perspectivele colaborării bilaterale în sectorul agricol, dar şi interacţiunea în sectorul umanitar, au fost astăzi examinte în cadrul şedinţei Comisiei inetrguvernamentale moldo-ruse. Participanţii la discuţii au menţionat că evenimentele din ultimele luni din ţara noastră au creat condiţii favorabile pentru colaborare deplină şi reciproc avantajoase. Ultima dată sedinţă acestei comisii a avut loc cu trei ani în urmă.

Partea moldovenească a menţionat că partaneriatul strategic cu Federaţia Rusă va permite ţării noastre să atingă un nivel principial nou de dezvoltare. Principalele direcţii de colaborare ţin de transport, sectorul agrar şi cel energetic, a menţionat vicepremierul pentru Reintegrare, Vasili Şova, care este şi copreşedinte al Comisiei interguvernamentale moldo-ruse.

- Această şedinţă este foarte importantă pentru noi. Actuala şedinţă, considerăm noi, rezultatele ei, ne vor permite să intrăm într-o etapă nouă în ceea ce priveşte lucrul planificat pentru a atinge rezultate în diferite domenii ale ţării noastre.

La rândul său, ministrul rus al Agriculturii, Dmitri Patruşev, care este copreşedintele comisiei din partea Federaţiei Ruse, susţine că potenţialul parteneriatului bilateral urmează încă să fie descoperit pe deplin. Mai ales că realităţile politice actuale permit acest lucru, a precizat el.

- Trei ani este o pauză destul de mare pentru a menţine un dialog bilateral constructiv în domeniul comercial-economic. Partea rusă şi cea moldovenească, de principiu, au fost lipsite de posibilitatea de a discuta întrebările actuale ale colaborării. Contez mult că întâlnirea de astăzi va da un impuls nou pentru dezvoltarea relaţiilor bilaterale.

În prima juimătate a acestui an, Republica Moldova a exportat în Federaţia Rusă mărfuri în sumă de peste 114 milioane de dolari, în creştere cu 6,5% faţă de perioada similară a anului trecut. În acelaşi timp, importurile din Federaţia Rusă au constituit 348 milioane de dolari, în creştere cu 7,7%.

NTV Moldova
menu
www.ntv.md © 2016-2018 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).