Marcați
Gala ”TEFI-Sodrujestvo 2019”
În Capitală s-a desfășurat, aseară, gala Festivalului internaţional de televiziune ”TEFI-Sodrujestvo 2019”. Zece producții TV din nouă țări au fost desemnate câştigătoare. Acestea au fost selectate din peste 70 de lucrări. Festivalul a fost organizat de Fondul Academiei Ruse de Televiziune, cu sprijinul administrației președintelui Republicii Moldova, Igor Dodon.

Echipamentul este configurat. Locurile în sală sunt repartizate cu strictețe, în corespundere cu înregistrarea prealabilă. Vedem cum oaspeţii îşi ocupă locurile. Ei urmează să afle care din cele 70 de seriale, filmate anul trecut în ţările CSI şi Baltice, vor fi declarate cele mai bune. Învingătorii au fost deja desemnaţi de un juriu competent, format din reprezentanţi al Academiei Ruse de Televiziune. Îi vom afla şi noi, în câteva minute. La Palatul Republicii totul este pregătit pentru ceremonia oficială de închidere a Festivalului Internaţional ”TEFI-Sodrujestvo 2019”.

Ceremonia festivă a fost moderată de actriţa de teatru şi film Anna Dereabina-Kotova şi de către membrul Academiei Ruse de Televiziune, Alexandr Oleinikov.

- Una dintre cele mai importante tradiţii ale moldovenilor - ne-am convins pe parcursul acestor trei zile -, noi, membrii delegaţiei, o puteți vedea pe fețele lor nedormite.
- Dragi oaspeţi, ”TEFI-Sodrujestvo 2019” reprezintă singura platformă internaţională, care întrunește cele mai importante companii TV şi profesioniştii din ţările CSI şi vecinătatea apropiată.

Prezent la gală, preşedintele țării, Igor Dodon, a declarat că Republica Moldova întotdeauna a fost bogată în talente, iar desfăşurarea acestui festival la Chişinău reprezintă pentru oamenii de cultură o posibilitate excepțională de a reanima tradiția de a produce filme.

-Cine nu-l cunoaşte pe regizorul Emil Loteanu? Este cineva în această sală? Toţi îl cunosc. Sau actori renumiţi precum Volontir. Şi sunt convins că filmul moldovenesc, documentar, artistic are viitor. Eu sper mult că, după acest eveniment, în Moldova, iarăşi, ca şi pe vremuri, vor fi produse filme bune. În ultimii ani, noi producem filme bune şi sper că acest lucru va continua. Am aşteptat cu nerăbdare acest eveniment. Sper că i-am ridicat statutul la un nivelul corespunzător, am făcut tot posibilul. Sper că v-a plăcut. Vă mai invităm.

După ce au fost vizionate toate cele peste 70 de lucrări, consiliul de experţi i-a selectat pe cei 10 învingători din acest an. Este vorba de seriale produse în Rusia, Azerbaidjan, Uzbekistan, Estonia, Letonia, Belarus, Armenia şi Kazahstan.

-Îi mulțumim mult pământului moldovenesc pentru pâine şi sare, pentru primirea plină de căldură şi bucurie. Mulţumim, mulţumim ”TEFI”.

Printre lucrările câştigătoare sunt şi producţii destinate platformelor online. Este vorba şi de serialul ”Arest la domiciliu”.

-În numele platformei noastre, care se numeşte acum ”Premier”, în numele celor care l-au creat, în numele lui Semion Slepakov, care, din păcate, nu a putut să vină astăzi, are un orar plin, dar el este cu noi şi vă transmite un ”mare salut” şi cuvinte de mulţumire pentru recunoştinţa internaţională a acestui proiect frumos. Vă mulţumim mult.

Potrivit directorului pentru PR al ”Gazprom-Media Razvlekatelnoie TV”, Ecaterina Trofimova, pe piața televiziunii din țările CSI au loc schimbări importante. Tinerele talente capătă posibilitatea de a lansa programe de calitate fără bugete enorme.

- Apar foarte mulți tineri talentați, autori tineri, creatori și, bineînțeles, explozia pe piața serialelor are legătură directă cu asta, deoarece a crescut o nouă generație. La noi au apărut posibilități și, desigur, posibilitatea de a expune acest conținut. Există televiziunea tradițională, care are anumite formate și legile genului, după care se ghidează, dar sunt și platforme, să spunem așa OTT, care le oferă tinerilor posibilitatea de a se dezvolta.

La rândul lor, spectatorii de la Festivalul ”TEFI-Sodrujestvo” spun că au rămas încântați de modul în care s-a desfășurat evenimentul la Chișinău.

-În general, toate lucrările sunt minunate. Suntem bucuroși că la noi au venit astfel de artiști, reprezentanții cinematografiei din CSI și, pentru noi, este un eveniment, pentru Moldova. Creștem și mai mult la nivel internațional.

-Sunt pentru prima dată la un astfel de eveniment. Mi-a plăcut foarte tare atitudinea oamenilor unul față de celălalt. Toți sunt într-atât de prietenoși, toți se încurajează reciproc, și faptul că țările din fosta Uniune Sovietică totuși mai comunică între ele.

Producătorul trilogiei documentare ”Istoria Moldovei”, Natalia Anisimova, speră că, după un astfel de eveniment precum ”TEFI-Sodrujestvo”, există șanse ca Moldova să-și recapete faima de producător de filme și seriale.

- Sper foarte mult că, în sfârșit, mi se va îndeplini visul și noi vom lansa în Moldova seriale adevărate. Poate vor fi proiecte comune cu Ucraina, Rusia, Kazahstan, cu toate țările care au acumulat experiență în producerea serialelor. Este, pur și simplu, un salt uriaș în dezvoltare.

Festivalul internațional ”TEFI-Sodrujestvo” a fost lansat în 2011, cu ocazia împlinirii a 20 de ani de la înființarea CSI.

NTV Moldova
menu
www.ntv.md © 2016-2018 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).