Marcați
Premieră în chirurgia din Moldova
Premieră pentru chirurgia din Moldova. Doi medici de peste hotare, originari din țara noastră, au realizat, în ultimele două zile, patru operații minim invazive pe cord. Intervențiile au avut loc la Spitalul Clinic Republican ”Timofei Moșneaga”. Directorul instituției medicale, Anatol Ciubotaru, a anunțat că, în luna octombrie, patru medici vor pleca la cursuri gratuite de două săptămâni în Germania. Acolo, ei vor învăța să aplice noua practică a intervențiilor pe cord, care încă nu este aplicată în țara noastră.

Incizia mai mica și recuperarea rapidă a pacientului sunt principalele avantaje ale operației minim invazive pe cord. Noua metodă a fost prezentată în țara noastră de către doi foști absolvenți ai Universității de Medicină și Farmacie ”Nicolae Testemițanu”, care și-au continuat cariera peste hotare, Igor Tudorache și Stanislav Rurac.

- Din punct de vedere a traumei operatorii este incomparabil cu abordul clasic, pacienții se recuperează cu mult mai repede, se simt mult mai repede din punct de vedere estetic. Este un avantaj deosebit în special pentru persoanele tinere, pentru fete.

- O sângerare sau dureri, mă rog, asta le au toți pacienții, dar diferența față de sternotomie, adică când se deschide sternul, este că mai tardiv pot apărea în procedee clasice altfel de complicații, cum ar fi mediastinită sau osteită, adica se poate infecta osul stern și atunci trebuie reintervenit - pansamente, refacerea plăgii sternale, ceea ce în abordul minim invaziv este aproape inexistent.

Directorul Spitalului Clinic Republican ”Timofei Moșneaga”, Anatol Ciubotaru, ne-a declarat că, pentru a realiza astfel de operații la noi în țară sunt necesare investiții majore în echipamente.

- Sperăm ca prin ianuarie să fie finalizată procedura de licitate și să procurăm acest instrumentariu, fiindcă aceste operații presupun investiții destul de importante. Doar instrumentariul în Europa costă în jur la 45 de mii de euro, dar el trebuie adus în Republica Moldova și se impozitează 20 la sută. În total pentru noi ar costa, în mod normal, cam peste 50 de mii de euro.

Echipamentul pentru realizarea la Chișinău a operațiilor minim invazive pe cord a fost adus de către un producător din Germania, pentru demonstrație. Potrivit statisticilor, În Moldova necesită anual intervenții pe cord aproximativ 3.000 de oameni. Capacitatea spitalelor este însă de doar 700 de operații pe an.

NTV Moldova
menu
www.ntv.md © 2016-2018 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).