Marcați
Prețuri mici pentru mere și struguri
Ploile cu grindină din acest an au lovit puternic în producătorii de mere. Ei spun că, din cauza calității joase a fructelor, nu le pot exporta, iar fabricile de procesare oferă prețuri ce nu le acoperă cheltuielile. Într-o situație similară sunt și producătorii de struguri industriali, care nu-și pot vinde marfa. Potrivit Oficiului Național al Viei și Vinului, în cazul strugurilor, prețul este mic din cauză că 70 la sută din vinul produs în țara noastră este vândut în vrac.

Potrivit datelor Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, în acest an se estimează o scădere a roadei de struguri cu aproximativ 30 de mii de tone față de anul trecut și va ajunge la 700 de mii de tone. Acum, strugurii de cea mai înaltă calitate sunt cumpărați de către combinatele vinicole la prețul de aproximativ 4,5 lei pentru un kilogram.

- Noi avem un handicap în industria vitivinicolă, fiindcă 70 de procente din vin se duc în vrac. Deci vinurile în vrac se duc ca materie primă, deci 30 de procente doar în butelii, care ne fac probleme la Oficliul Național al Viei și Vinului în ceea ce privește construirea notorităției și reputației vinului Moldovei. Dacă ne uităm mai de aproape la aceste 70 de procente de vin în vrac, 47 de procente se duce în Bielorusia și 25 se duce în Georgia, în Abhazia. Deci dacă facem suma, mai mult de 80 de procente din vinul acesta în vrac se duce în două țări care mențin prețuri destul de joase.

În cazul merelor, estimările Ministerului Agriculturii arată că roada va fi mai mare. Productivitatea va fi de aproximativ 3,8 tone la hectar, cu 25 la sută mai mult față de anul trecut. Totuși, calitatea merelor în nodrul țării este mai joasă, din cauza ploilor cu grindină.

- Datorită la grindină, la rapăn și alte maladii care au afectat livezile, noi avem foarte mult măr pentru procesare. Toate raioanele de la nord sunt afectate, de aceea, și producătorii unii procesatori sunt membri ai asociației. Deci asociația își dorește ca să menținem, cel puțin, o medie regională a prețului pentru merelele la procesare.

La rândul său, președintele Comisiei parlamentare Agricultură și Industrie Alimentară, Radu Mudreac, a anunțat că deputații vor formula o serie de recomandări către Ministerul Agriculturii privind protejarea producătorilor de mere și struguri.

- Prețul bun la produse este atunci când are loc exportul, de aceea, cred că Ministerul Agriculturii trebuie să se axeze foarte mult pe promovarea produselor și pentru a mări cota de produse care sunt obținute spre export, pentru că acolo este prețul, iar celor care este pe loc, este nevoie să monitorizăm ca să nu avem înțelegeri de cartel, să nu avem din partea procesatorilor careva abuzuri asupra producătorilor și nu în ultimul rând, ca produsele care au fost achiziționate să fie achitate la timp.

Deputații au menționat că, pe termen lung, un sprijin important pentru producătorii de fructe din țara noastră va fi adoptarea legii care să oblige rețelele de supermarketuri să asigure ca, cel puțin, 50 la sută din marfă să fie de origine autohtonă.

NTV Moldova
menu
www.ntv.md © 2016-2018 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).