Marcați
Continuă festivalul ”TEFI-Sodrujestvo”
La Chișinău continuă Festivalul internațional de televiziune ”TEFI-Sodrujestvo-2019”. În ziua a doua a evenimentului, pe lângă examinarea lucrărilor prezentate de participanţi, consiliul de experţi s-a întâlnit cu studenţii de la Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, de la Universitatea de Stat.

Membrii Academiei Ruse de Televiziune i-au sfătuit pe studenţi să fie atenţi la oportunităţile pe care le oferă tehnologiile informaţionale şi i-a îndemnat să înceapă să producă propriul conținut TV.

- Filmaţi fără frică! Aveţi acum o şansă unică, şansa pe care noi nu am avut-o, să vă încercaţi propriile puteri. Noi, pentru a face un film sau reportaj, eram nevoiți să umblăm cu o cameră ”Betacam” şi să facem ceva, iar voi aveţi o şansă unică.

- Eu eram lăcătuş-montor de echipamente. Știrile erau filmate pe peliculă, pe care trebuia să o prelucrăm. Ulterior, se monta şi doar a doua zi era prezentată ca o știre nouă. - Cu bandă sonoră separată. - Sigur. Iată la ce am ajuns în doar 30 de ani.

Tinerii jurnaliști spun că discuțiile cu reprezentanții consiliului de experți al ”TEFI-Sodrujestvo” le oferă o imagine clară privind construcția corectă a drumului de creație.

- Este o îndrumare motivațională. Ne-a arătat că nu trebuie să așteptăm diploma de licență și că trebuie chiar de pe acum să începem să creăm, să scriem, să filmăm și doar înainte!

- Este foarte dificil să-ți imaginezi cum poți să ajungi de la jurnalism, de exemplu, la producție. La noi, de obicei, jurnaliștii merg fie în PR, fie în marketing social. Foarte puține alternative îți poți imagina și, personal, mi s-au deschis larg ochii, cu ce pot combina studiile mele.

Conform tradiției, la fiecare ediție a Festivalului internațional ”TEFI-Sodrujestvo” are loc o întrunire cu tinerii jurnaliști, pentru a evalua potențialul viitorilor formatori de opinie.

- Ne este interesant să vedem ce va urma după noi, cine sunt acești viitori jurnaliști, care vor schimba lumea în bine, și cum va fi influențată situația în televiziune.

În cea de-a doua zi a evenimentului, după discuția cu studenții Universității de Stat din Moldova, membrii Academiei Ruse de Televiziune au organizat master-class-uri pentru participanții la eveniment.

- O idee simplă, asupra căreia lucrăm astăzi. Ne dorim să reușim, până la campionatul european, să realizăm un film interesant și simplu - ”De parcă a fost ieri”, ca să ne amintim, încă o dată, despre acel timp minunat, când la noi în ospeție a venit toată lumea.

În cea de-a treia zi a Festivalului internațional ”TEFI-Sodrujestvo” va fi organizată o masă rotundă cu tema ”Va exista, oare, Netflix-ul rusesc?”, precum și master-class-uri ”Cum să încetăm să mai scriem scenarii nereușite”. Selecția celor mai bune va avea loc până la ceremonia de închidere a forumului, programată pentru mâine. Aceasta se va desfășura la Palatul Republicii, cu începere de la ora 19:00.

NTV Moldova
menu
www.ntv.md © 2016-2018 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).