Marcați
Nu au acces la apă potabilă
Aproximativ 40 la sută din populația Republicii Moldova nu are acces la apă potabilă. În plus, multe dintre sistemele de alimentare cu apă centralizate sunt vechi. Problema a fost discutată astăzi în cadrul conferinței naționale cu genericul ”Proiecte de dezvoltare a infrastructurii de apă și canalizare”. Potrivit secretarului de stat al Ministerului Agriculturii, Mediului și Dezvoltării Regionale, Iuliana Cataragiu, Guvernul încearcă să identifice soluții pentru extinderea numărului localităților cu acces la apă.

Directorul întreprinderii ”Apă-Canal Edineț”, Vitalie Sorocan, a declarat că, în prezent, peste 25 la sută dintre locuitorii orașului nu sunt conectaţi la sistemul centralizat de alimentare cu apă, iar 50 la sută nu dispun de servicii de canalizare. Cea mai mare parte a rețelelor de apă sunt uzate și necesită investiții de zeci de milioane de euro.

- O idee prioritizată este schimbarea repetată a rețelelor, pentru că, din cauza uzurii, sunt importante pierderei. Deja nu este posibilă tratarea stației de epurare pentru că este construită în anii 70 și deja reabilitarea nu ar fi efectul dorit, este necesar de construit o stație de tratare nouă. La Edineț și Cupcini - 53 milioane de euro, pentru reabilitarea și reconstrucția integrală a sistemului, adică stația de tratare, stația de epurare a apelor uzate, schimbarea rețelelor, pentru că noi, la Edineț, ne alimentăm dintr-un bazin de acumulare a apei, pe malul Prutului se află și conducta centrală este de lungimea de 55 km. Avem nevoie de ceva surse mai eficiente și mai importante.

La rândul său, administratorul ”Apă-Canal Leova”, Victor Antoniu, a declarat că 22 de localități din raion necesită conectare la sistemul de alimentare cu apă și canalizare.

- Este nevoie de construcția rețelelor de apeduct. Aceasta este problema principală. S-a construit apeductul Leova - Iargara. Este posibilitate ca să fie construit înspre localitățile către raionul Hâncești. Construcția apeductului Leova - Iargara este un proiect unde vedem că în viitor pe parcurs o să fie livrată și în partea de nord a raionului.

Secretarul de stat al Ministerului Agriculturii, Mediului și Dezvoltării Regionale, Iuliana Cantaragiu, a declarat Guvernul este în căutarea soluțiilor pentru extinderea accesului populației la apă potabilă.

- Există strategia privind alimentarea cu apă și sanitație, respectiv, la fondurile astea aplică autoritatea publică locală, în primul rând. Inițiativa trebuie să fie întotdeauna Primăriei. Ei depun proiectele pentru finanțare și e responsabilitatea Primăriilor să elaboreze problemele tehnice pentru asta și toată documentația pentru a depune un proiect. Sunt bani, per ansamblu. Nu sunt suficienți bani ca astăzi să rezolvăm tot, în mod special sunt angajamente restante, vechi, peste capacitatea Fondului de a susține aceste angajamente.

Potrivit unui proiect de hotărâre a Guvernului, până în anul 2028, toată populația Republicii Moldova urmează să fie asigurată cu acces la apă potabilă.

NTV Moldova
menu
www.ntv.md © 2016-2018 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).