Marcați
Secetă în sudul țării
Fermierii din sudul țării nu vor obține în acest an producția de cereale la care au sperat la începutul verii. Asta din cauza secetei, care a cuprins regiunea în ultimele luni. Cea mai gravă situație este în satul Cioc-Maidan din raionul Comrat, unde, practic, toți fermierii au raportat pierderi.

În ultimii trei ani, pânza freatică din satul Cioc-Maidan s-a retras la o adâncime de aproape 100 de metri. Au secat râurile și lacurile, iar asta i-a afectat producția de cereale. Înainte de a începe strângerea producției de porumb, fermierii spun că deja este clar că vor suporta pierderi. Problema a fost abordată de către deputatul Fiodor Ianioglo în Adunarea Populară a Găgăuziei.

- Fiind deputat din partea satului Cioc-Maidan, vreau să vă spun că apa s-a retras la o adâncime de aproape 100 de metri, în ultimii trei ani. Productivitatea la hotarul cu Bașcalia a scăzut enorm. În acest an, volumul precipitațiilor anuale a fost de 150 de milimetri, în loc de 350-400. Este o mare tragedie.

Fermieri spun că, în ultimii ani, suportă constant pierderi, iar din această cauză agricultura își pierde din atractivitatea investițională. Un exemplu elocvent în acest sens este cel al lui Vitali Nikita, un antreprenor din Cioc-Maidan, care a luat în arendă 150 de hectare de teren agricol, acum patru ani. A semănat cereale, însă nu-și poate recupera cheltuielile.

- Porumbul trebuie să fie de, cel puțin, o înălțime cu mine. În acest an, iată cum este și uite ce știuleți. Nici nu pot să-mi imaginez la ce productivitate putem pretinde. În curând, începe strângerea producției. Nu cred că vom ieși aici la mai mult de două tone. Am credit la bancă și cu furnizorii lucrăm prin creditare. Ei ne oferă semințe, iar noi ne răsplătim la sfârșitul sezonului.

Într-o situație similară sunt și alți fermieri, care se plâng că productivitatea a scăzut de două și chiar de trei ori, față de satele învecinate.

- Eu lucram aici aproximativ 150 de hectare. Sunt nevoit să renunț. Al doilea an suport pierderi importante. Nu-mi mai acopr pe deplin pierderile și sunt nevoit să renunț la pământ. Chiar de partea cealaltă era un câmp cu grâu, în preajmă. Este din cauza secetei aspre în această regiune. Pânza freatică s-a retras, încât s-au uscat chiar și râurile.

- În acest an, din această parte, din partea cealaltă, nimeni nu poate obține nimic. Asta este legat de faptul că pânza freatică s-a retras la o adâncime de, cel puțin, 100 de metri. Așa estimăm noi, însă poate fi și mai adânc.

Președintele Asociației Fermierilor din Găgăuzia, Denis Berezean, consideră că problema secetei poate fi soluționată prin crearea lacurilor artificiale.

- Problema care a apărut în satul Cioc-Maidan nu se oprește, la modul concret, în regiunea noastră, în satul nostru. Este o problemă pentru tot sudul Moldovei. Avem probleme primăvara, când ne inundă, și avem, vara și toamna, secetă. Am vrea să propunem, sub formă de parteneriat public-privat, elaborarea unor proiecte, fundamentate științific, privind amplasarea bazinelor, lacurilor artificiale, care ne vor permite să colectăm și să menținem acest exces de umiditate pe parcursul unei perioade de timp îndelungate.

Fermierii mai spun că elaborarea proiectelor și săparea bazinelor costă milioane de lei, încă aceste cheltuieli vor fi acoperite din veniturile obținute după creșterea productivității.

NTV Moldova
menu
www.ntv.md © 2016-2018 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).