Marcați
Centura Comratului prinde contur
Lucrările de construcție a drumului care ocolește orașul Comrat sunt în plină desfăşurare. Zeci de autospeciale şi peste 400 de lucrători sunt antrenați în proiect. Lucrările sunt realizate de o companie turcă, iar bugetul este de aproape 60 de milioane de euro. Antreprenorul promite că drumul va fi cel mai modern din autonomie.

Banii pentru construcţia centurii Comratului au fost oferiţi de Banca Europeană pentru Reconstrucție şi Dezvoltare şi Banca Europeană de Investiţii. Managerul proiectului, Kenan Kiose, a declarat că firma de construcții utilizează cele mai noi tehnologii şi materiale, iar lucrările vor dura doi ani.

- Noi respectăm toate tehnologiile. Drumul va avea mai multe straturi - din nisip, pietriş şi beton. Ulterior, va fi aplicat un strat de asfalt, care va fi întărit cu un strat de protecție de cinci centimetri. Proiectul mai prevede construcţia sistemelor de drenaj, de evacuare a apelor în timpul ploilor puternice. Acest lucru va proteja culturile agricole de pe ambele părţi ale drumului. Implementând asemenea proiecte, noi avem grijă şi de mediu.

Noua centură va permite ocolirea Comratului şi satului Bugeac, în special, de TIR-uri. Realizarea lucrărilor este monitorizată chiar de şeful companiei turce. În timpul unei întrevederi cu başcanul Găgăuziei, Ihsan Cetinceviz a dat asigurări că drumul va fi finalizat în termenele prevăzute de contract.

- În cadrul acestui proiect muncesc 320 de persoane. 42 de oameni din Turcia şi 282 din Găgăuzia. Pe parcursul lucrărilor vor mai fi angajate persoane. În laboratoare, pe camioane, pe tehnica specială şi la bucătărie muncesc găgăuzi. Acum, este pregătită temelia drumului, sunt construite sistemele de evacuare a apelor. Ulterior, vom pune asfaltul rece şi fierbinte. Sunt şi probleme. Avem nevoie de o serie de aprobări de la căile ferate, deoarece drumul de centură le traversează, de la rețelele electrice şi de la serviciile de gazificare. Facem faţă. Poiectul va fi încheiat în 2021.

Lucrările au început de mai puţin de un an, iar până acum au fost îndeplinite la nivel de aproape 40 la sută. Pe lângă acest proiect, autorităţile autonomiei intenţionează să lanseze un amplu program de reabilitare a drumurilor, a anunțat bașcanul Irina Vlah.

- Noi monitorizăm construcţia drumului nou. Compania are tehnică nouă, tehnologii moderne. Au o atitudine serioasă, iar calitatea lucrărilor este la un nivel înalt. Sunt bucuroasă că administraţia companiei se află permanent aici şi gestionează toate procesele. Acum un an, când la noi s-a aflat președintele Turciei, am discutat despre reparaţia şi construcţia drumurilor regionale. Practic, astăzi am vorbit cu compania Onur, care va repara drumurile, ca să ne spună ce documente și tehnică să pregătim pentru realizarea programului.

Centura Comratului va avea și şase poduri. Pentru realizarea acestui proiect, compania turcă a deschis în Găgăuzia o fabrică de asfalt, cu o capacitate zilnică de 240 de tone.

NTV Moldova
menu
www.ntv.md © 2016-2018 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).