Marcați
Bilanțul vizitelor la Bruxelles și Moscova
Asigurarea țării cu gaze naturale la un preț mai bun, majorarea numărului permiselor pentru transportatori și extinderea exporturilor pe piața rusă. Acestea și alte beneficii au fost obținute de președintele țării, Igor Dodon, în urma vizitelor de săptămâna trecută la Moscova. În același timp, la Bruxelles, de la tribuna NATO, șeful statului a reconfirmat că Moldova nu vrea să adere la blocurile militare, ci dorește păstrarea statului de neutralitate. Bilanțul deplasărilor a fost făcut astăzi de către Igor Dodon într-o conferință de presă.

Președintele țării a menționat că, în cadrul întrevederilor de la Bruxelles, a reconfirmat angajamentul autorităților de la Chișinău de a continua implementarea Acordului de Asociere cu UE și a dat asigurări că vor fi depuse eforturi pentru a reforma justiția. În cadrul întrevederii cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, Igor Dodon a subliniat poziția Moldovei față de acest bloc militar.

- Poziția noastră rămâne fermă - Constituția Republicii Moldovei indică foarte clar că Republica Moldova este un stat neutru. Noi nu examinăm posibilitatea sau varianta de intrare în NATO sau în alt bloc militar. Domnul Stoltenberg a spus foarte clar, ați văzut și conferința de presă, probabil, împreună cu dumnealui, care a punctat foarte clar că NATO cunoaște că Moldova nu vrea să intre în această organizație militară și respectă poziția moldovenilor.

Referindu-se la rezultatele vizitelor în Federația Rusă, șeful statului a menționat că, după înțelegerile cu autoritățile de la Moscova, transportatorii moldoveni au fost asigurați cu 1.250 de permise pentru exportul mărfurilor în Rusia. Acestea sunt valabile pentru luna septembrie, urmând ca din data de 1 octombrie să fie eliberate astfel de documente suplimentar. În același timp, Igor Dodon susține că a convenit cu partenerii ruși ca lista agenților economici care exportă produse pe această piață să fie extinsă.

- În șase luni, exportul de mere, fructe mă refer, a crescut în Federația Rusă cu 35 de procente. Pe conserve - 31 de procente și la vinuri creștere, în șase luni, de 42 de procente. Aceste creșteri spectaculoase a exporturilor, pe aceste categorii, se da torează în primul rând, faptului că nu există taxe vamale. În afară de aceasta, în ultimele săptămâni, la Chișinău, au fost experții Rosselhoznadzor și Rosspotrebnadzor care au discutat cu producători, dacă vorbim de fructe și legume, au discutat peste 300 de producători, au inspectat suplimnetar 11 fabrici de vin și trebuie să vină în decurs de câteva săptămâni pentru încă 20 de fabrici de vin, pentru ca în următoarele săptămâni, masiv, producătorii autohtoni să obține drepturi suplimentare de a exporta pe piața Rusă.

Ultima întrevedere a președintelui țării Igor Dodon cu președintele Rusiei, Vladimir Putin, care a avut loc sâmbătă, s-a soldat cu o serie de decizii cu privire la tariful pentru gazele naturale. În context, Igor Dodon susține că, în acest an, tariful pentru consumatorii finali nu va fi majorat, iar din 1 ianuarie 2020, există posibilitatea ca acest tarif să fie micșorat.

- În tarif, la moment, după reducerea cu iz politic de anul trecut care a insistat PD-ul, înainte de alegeri parlamentare. În tarif este inclus prețul la gaz, 178 de dolari pe mia de metri cubi. În realitate, prețul în primul trimestru, prețul este de 235 de dolari la mia de metri cubi. Încă odată, în tarif 178, iar real, prețul este 235, diferența este de 85 de dolari care trebuie să fie inclusă în tarif suplimentar, pentru că altfel nu se achită. Creșterea tarifului pe intern trebuia să fie de circa 45-50 de procente, a tarifului la gaz. Acestea sunt cifre reale care le cunosc specialiștii din domeniu destul de bine. La ce am convenit. După discuții multiple și cu Gazprom și cu domnul Putin, am convenit la următoarele. De la 1 octombrie, reducerea va fi deja de 10-15 dolari pe mia de metri cubi, peste câteva săptămâni și mecanismul care urmează după aceasta, care acum trebuie să fie pus la punct final de către Moldovagaz și Gazprom, ne permite ca în acest an să nu majorăm tarifele la gaz pe intern. Încă odată reconfirm, mecanismul și discuțiile și ceea ce am convenit cu partea rusă, în acest an nu majorăm tarifele la gaz iar în anul următor, ținând cont de posibila, și pot să vă spun că de la 1 ianuarie deja, dacă o să implementăm ceea ce am convenit cu domnul Putin, de la 1 ianuarie deja o să fie prețul la gaz cu 45-50 de dolari mai ieftin pentru Moldova. De la 1 aprilie ar putea fi încă cu 70 mai ieftină.

Șeful statului a făcut și un anunț privind agenda evenimentelor din următoarele două săptămâni. Astfel, în 11 septembrie, ministrul Afacerilor Externe, Nicu Popescu, va întreprinde o vizită oficială la Moscova. În perioada 16-18 septembrie, sub patronajul șefului statului, la Chișinău va fi organizat concursul celor mai bune filme din regiune ”TEFI Sodrujestvo”. De asemenea, în zilele de 18și 19 septembrie, la Chișinău se va întruni comisia interguvernamentală Moldova-Rusia. În zilele de 20 și 21 septembrie, tot în Capitală, va fi organizată a doua ediție a Forumului Economic Moldo-Rus, la care sunt așteptați aproximativ 1.000 de reprezentanți ai businessului.

NTV Moldova
menu
www.ntv.md © 2016-2018 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).