Marcați
Detalii privind eliberarea piloților
Piloții moldoveni, eliberați din Afganistan, sunt examinați de medici și psihologi ruși. Detalii despre viața în prizonierat și starea lor au oferit doi dintre participanții la negocierile privind eliberarea lor. Este vorba de consilierul prezidențial pentru misiuni speciale Pavel Voicu și copreședintele ”Delovaia Rossia”, Igor Ceaika. Eliberarea concetățenilor doștri din captivitatea talibanilor a devenit posibilă după o adresare a șefului statului, Igor Dodon, către autoritățile Federației Ruse.

Anterior, au fost făcute mai multe tentative de a-i răscumpăra pe piloții moldoveni. Inițial, talibanii au vrut să-i elibereze, în schimbul militanților acestei mișcări, capturați pe teritoriul SUA, deoarece concetățenii noștri erau angajați oficial de Guvernul SUA. Ulterior, s-a insistat asupra unei răscumpărări, pentru milioane de dolari. Totuși, niciuna dintre tentativele de negocieri, inițiate cu talibanii atât de către Guvernul SUA, cât și de autoritățile de la Chișinău, nu s-a soldat cu succes, a precizat consilierul prezidențial Pavel Voicu.

”Igor Dodon i-a solicitat conducerii Rusiei să contribuie la eliberarea piloților moldoveni. Am oferit informația necesară, de care dispuneam. Multe informații ne lipseau. Nu știam unde se află băieții noștri în Afganistan. Nimeni nu știa asta. Rușii au fost de acord să ne ajute. Despre detaliile și condițiile schimbului nu putem vorbi, deocamdată. Rușii au desfășurat o operațiune specială. Nu știu, au fost folosite trupele speciale, dar cred că, azi-mâine, vom afla detalii ale acestei operațiuni”, a menționat consilierul prezidențial Pavel Voicu.

El a adăugat că, la două luni după capturare, pilotul Ion Buruiană a avut o tentativă de evadare. A încercat să ajungă până la autoritățile oficiale, pentru a solicita ajutor, însă talibanii l-au prins și l-au bătut crunt. Din cauza condițiilor de detenție inumane, concetățenii noștri au nevoie de asistență medicală, însă ei sunt bucuroși că, în curând, vor reveni la familii.

”Piloții noștri sunt într-o stare gravă, sunt istoviți. Ce credeți, ei pot arăta bine, dacă au fost ținuți timp de trei ani și jumătate în încăperi fără geamuri?! Ei stabileau când e zi și când e noapte grație luminii care se strecura printr-o crăpătură în perete. Ei nu au fost scoși afară. Doar de două ori, au fost mutați dintr-un loc în altul. Când i-am întâmpinat, pe aeroportul din Moscova, m-au întrebat ce zi e azi și ce an... Erau hrăniți doar cu pâine și apă. Le dădeau câte o pâine în zi pentru un om, le dădeau apă, iar ulterior au început să le dea și ceai. Au mâncat carne doar de două ori în an - de ramazan și bairam. De câteva ori, le-au dat și chefir local”, a mai povestit Pavel Voicu.

La rândul său, copreședintele ”Delovaia Rossia” a anunțat că piloții moldoveni așteptă să revină acasă.

“Erau ținuți în condiții inumane. Era un geam mic, în pod, prin care pătrundea lumina. Se mișcau puțin, erau, practic, imobilizați. Noaptea, îngheța apa din încăperea în care ei se aflau, așa că, desigur, acum, ei au nevoie de asistență medicală, pentru a neutraliza acele consecințe. Totuși, în general, ei sunt puternici cu duhul, acum zâmbesc, au început să conștientizeze că, iată-iată, vor reveni în patrie. Așa că la ei totul este bine acum”, a spus Igor Ceaika.

După un examen medical complex, piloții moldoveni vor veni în patrie. Șeful statului intenționează să plece personal, pentru aducerea lor acasă, la familii. Elicopterul moldovenesc în care se aflau cei doi piloți moldoveni a fost capturat de talibani în data de 24 noiembrie 2015, în Afganistan. Asta după ce în elicopter au fost trase focuri de armă. Aparatul de zbor s-a prăbușit în apropierea orașului Mazar-i-Sharif din vestul Afganistanului. La bordul lui se aflau 18 oameni, inclusiv trei cetățeni moldoveni. În urma atacului, patru oameni au murit, iar 14 au fost luați ostatici. Talibanii au incendiat elicopterul, iar pilotul moldovean Oleg Groza, care era căpitanul aeronavei, a decedat.

NTV Moldova
menu
www.ntv.md © 2016-2018 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).