Marcați
Dialog cu locuitorii din sudul țării
Tot zilele trecute, președintele s-a aflat într-o vizită la Vulcănești și Taraclia. El a răspuns la întrebările oamenilor, care s-au arătat nemulțumiți de reformarea sistemului de pensii și de tergiversarea lucrărilor de reparație a traseului Vulcănești-Ciumai.

Locuitorii orașelor Vulcănești și Taraclia și-au exprimat revolta în legătură cu anunțurile reprezentanților guvernării privind majorarea pensiilor. Oamenii spun că veniturile nu au crescut, așa cum s-a lăudat premierul.

„Sunt patru lucruri principiale, pe care le-am propus acestui Parlament, în calitate de președinte. Ei le-au respins. Voi insista și la următorul. În primul rând, consider că trebuie anulată majorarea vârstei de pensionare. Oamenii nu ajung până la pensie. Trebuie de revenit la 62 - pentru bărbați, 57 - pentru femei. În al doilea rând, am propus ca pensiile să fie indexate de două ori în an. În al treilea rând, dacă, după ieșirea la pensie, omul continuă să lucreze, atunci fie nu trebuie să plătească impozitul social, deoarece el deja are pensie, fie trebuie să i se recalculeze pensia în fiecare an, deoarece el plătește bani suplimentar. Și, în al patrulea rând, voi insista să fie garantată plata pensiei pentru soț sau soție pentru, cel puțin, cinci ani, dacă omul moare”, a propus președintele.

Șeful statului a răspuns și la întrebările oamenilor privind amnistia imigrațională din Rusia. O locuitoare a orașului Vulcănești i-a povestit lui Igor Dodon că speră să-și reîntregească familia, după ce îi va fi anulată interdicția de intrare în Federația Rusă.

„Am convenit cu Vladimir Putin că, dacă ei revin acasă în această perioadă, atunci, după 25 februarie, la revenire în Rusia, vor fi anulate toate abaterile. Asta sub garanția cuvântului președintelui Moldovei și președintelui Rusiei”, a subliniat președinte.

Oamenii s-au arătat interesați și de restabilirea parteneriatului strategic cu Federația Rusă, ceea ce le va deschide noi oportunități pentru vânzarea producției agricole.

„Cine va cumpăra poama sau vinul nostru? Avem țară agrară. Produsele noastre, în general, cele pe care le putem produce în volum mare, Europa nu le va cumpăra. Ca să mă înțelegeți, în general, eu sunt adeptul ideii ca noi să prietenim cu toții. Asta nu înseamnă însă că noi trebuie să fim împotriva Rusiei. Fără piața rusească noi nu vom supraviețui. Dacă vom obține revenirea totală pe piața rusească, probleme privind vânzarea nu vom avea. Acum, nu avem unde să vindem. De aceea, câte puțin, ajung la acorduri cu Putin. Iată, săptămâna trecută, am fost. Am convenit. Am deschis piața, câte puțin. Imediat ce fac eu un pas, Guvernul nostru face declarații antirusești”, a declarat Igor Dodon.

La întrevederea cu președintele țării au participat aproape 1.000 de localnici din Taraclia și Vulcănești.

NTV Moldova
menu
www.ntv.md © 2016-2018 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).