Marcați
Igor Dodon continuă vizitele în raioane
Președintele Igor Dodon a întreprins ieri o vizită în Anenii Noi, unde le-a vorbit oamenilor despre cele mai recente inițiative ale sale, inclusiv cea privind decretarea anului 2019 drept ”Anul familiei”. În cadrul dialogului, oamenii au avut ocazia să-i adreseze șefului statului întrebări. Principalele probleme pe care le-au abordat vizează amnistia imigrațională și reformarea sistemului de pensii.

Igor Dodon i-a informat pe oameni despre inițiativa sa de a declara anul 2019 drept ”Anul familiei” și programele lansate în susținerea familiilor cu mulți copii.

„Consider că una dintre cele mai importante probleme pentru Moldova este plecarea oamenilor peste hotare. Oamenii pleacă din Moldova, deoarece nu sunt salarii, deoarece nu văd un viitor, deoarece este corupție și așa mai departe. Cea mai gravă problemă este că noi pierdem oamenii. În ultimul an și jumătate, zilnic, au plecat câte 100 de oameni. Timp de 27 de ani, din Moldova au plecat un milion și jumătate de oameni. Din acest motiv, eu am decis să declar acest an drept ”Anul familiei” și să lansez câteva programe pentru susținerea familiilor. Noi am lansat programe pentru copii, pentru familiile tinere, deoarece, sincer, dacă nu vom opri exodul populației, dacă nu-i vom convinge să rămână aici, Moldova nu va mai exista, peste 20, 30 de ani”, a declarat președintele.

Una dintre participantele la dialogul cu șeful statului a declarat că are fii și nepoți la muncă în Rusia și că aceștia nu pot reveni acasă, din cauza interdicțiilor.

„Dacă ei sunt acolo cu abateri, este o linie fierbinte, sunt verificați în baza de date și li se spune dacă există abateri. Dacă are delicte, el vine în Moldova. 23 februarie este ultima zi și, în 25, când pleacă înapoi, totul va fi bine. Iar acești 20 de mii, care sunt acasă, abaterile în baza articolelor 26 și 27, este important, pentru că sunt și abateri penale, pe care nimeni nu le amînat, ceilalți, după data de 25 februarie, revin în Rusia fără nicio problemă. Aceste lucruri au fost convenite cu Putin”, a răspuns Igor Dodon.

Pe oameni îi preocupă și reformarea sistemului de pensii. Ei spun că, în urma acestor modificări făcute de actuala guvernare, în loc să primească mai mult, au rămas mai săraci. Șeful statului a menționat că va continua să insiste asupra micșorării vârstei de pensionare și asupra indexării pensiei de două ori în an.

„Ce i-am propus eu Parlamentului și asupra ce voi insista? În primul rând, cu privire la pensii, consider că majorarea vârstei de pensionare trebuie anulată. Ce au făcut ei, este categoric greșit. Oamenii nu ajung la această vârstă de pensionare. În al doilea rând, eu i-am propus Parlamentului ca indexarea pensiei să fie de două ori în an. În data de 1 aprilie și 1 octombrie. Nu așa, cum o fac acum, înainte de alegeri. Este nevoie de o lege ca pensionarii să știe. În al treilea rând, eu am propus ca în cazul în care pensionarul muncește, știți că mulți pensionari lucrează și lor li se reține contribuția pentru asigurările sociale. De ce să fie reținută această contribuție, dacă el deja primește pensia? Ori trebuie recalculată pensia, ca să fie majorată - ei doar plătesc impozite, ori să muncească fără a plăti aceste taxe”, a explicat șeful statului.

O altă problemă ce îi vizează, în special, pe oamenii din Anenii Noi sunt deșeurilor, deoarece groapa de gunoi de la Țînțăreni provoacă daune pentru câteva localități din preajmă. În acest sens, ei vor ca Republica Moldova să ia exemplul altor state, precum Belarus sau Rusia, și să construiască o uzină de prelucrare a deșeurilor.

„În ceea ce privește această uzină pentru deșeuri, există mai multe modalități de a o face. Pentru Moldova, acest lucru este o necesitate urgentă, pentru că voi vedeți ce gropi de gunoi sunt în toate satele. Trebuie făcută ordine. Și în Chișinău este dezordine și nu numai. Eu sunt convins că și în Anenii Noi și așa mai departe. Într-un an sau doi, inevitabil, trebuie să facem acest lucru, să desfășurăm o licitație și să invităm specialști. Există diferite tehnologii, precum în Rusia sau Belarus”, a mai spus Igor Dodon.

Inițiativa președintelui țării de a vizita raioanele îi bucură pe oameni. Ei spun că asta le oferă ocazia să afle ultimele informații din prima sursă, dar și să-și spună păsul.

NTV Moldova
menu
www.ntv.md © 2016-2018 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).