Marcați
Audit inoportun la Președinție
Curtea de Conturi urmează să desfășoare un audit de stat al proiectului de ajutor tehnic pentru renovarea cădirii Președinției. O decizie în acest sens a votat astăzi Parlamentul, la inițiativa Partidului Comuniștilor. La rândul său, Președinția a anunțat că verificarea planificată de autorități este inoportună, deoarece în procesul de reconstrucție a imobilului nu au fost folosite resurse din bugetul de stat.

Potrivit Serviciului de Presă al Președinției, proiectul de asistență tehnică privind reconstrucția clădirii a fost realizat la solicitarea șefului statului, Igor Dodon, către colegul său turc, Recep Tayyip Erdoğan, cu sprijinul Guvernului de la Ankara. Agenția turcă pentru Coordonare și Cooperare a gestionat aspectele financiare. De asemenea, TIKA și-a asumat controlul privind realizarea proiectului.

”Proiectul respectiv a fost executat în limita Protocolului de cooperare dintre Guvernul Republicii Moldova și Guvernul Republicii Turcia privind termenele și condițiile generale pentru dezvoltare, semnat la 2 aprilie 2015, ratificat prin Legea nr. 112 din 28 mai 2015. Prin urmare, pentru renovarea clădirii prezidențiale nu au fost alocate mijloace financiare din bugetul de stat, bugetul Aparatului Președintelui Republicii Moldova nu a suportat cheltuieli în acest sens, fiind evident motivul neindicării acestor mijloace în raportul privind executarea bugetului autorității. Mai mult, instituția prezidențială nu a avut nicio implicare în contractarea subantreprenorilor în procesul de efectuare a lucrărilor menționate. Specificăm însă că datele privind proiectul de asistență tehnică ”Reconstrucţia clădirii Preşedinţiei Republicii Moldova” sunt publicate pe Platforma pentru gestionarea asistenței externe a Guvernului Republicii Moldova”, menționează Serviciul de Presă al Președinției.

Suplimentar, Președinția precizează că agenția TIKA este o structură de implementare a proiectelor de dezvoltare, realizate de Republica Turcia în Republica Moldova, iar printre aceste proiecte figurează și renovarea Secției de reabilitare a Institutului mamei și Copilului, renovarea şi dotarea sălii de sport a Brigăzii de Poliție cu Destinație Specială ”Fulger”, renovarea Centrului de Reabilitare și Protecție Socială a Copiilor în Situație de Risc din orașul Tvardița. De asemenea, în Găgăuzia sunt în derulare mai multe proiecte finanțate de Turcia, inclusiv construcția unui spital, a unei grădinițe şi a unui Centru de Creație în Comrat, precum și a unui azil de vârstnici în Ceadîr-Lunga.


NTV Moldova
menu
www.ntv.md © 2016-2018 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).