Marcați
Beneficiile statutului de observator în UEE
Prețul de import al gazului natural ar putea să scadă pentru Moldova cu 25 la sută. Asta grație statutului de observator în cadrul Uniunii Economice Eurasiatice, pe care țara noastră l-a obținut în luna mai a anului trecut. Anunțul a fost făcut de președintele țării la emisiunea ”Glavnîi vopros” de la NTV Moldova. Șeful statului a precizat că în interiorul acestei organizații funcționează un sistem de facilități, inclusiv reduceri de prețuri. Discuțiile despre semnarea unui nou contract de achiziție a gazelor naturale au fost purtate la Moscova, cu Alexei Miller, de către Igor Dodon, în timpul recentei vizite în Federația Rusă.

La sfârșitul acestui an expiră termenul de valabilitate al acordului privind importul gazului natural din Rusia, semnat cu ”Gazprom” încă în perioada Guvernului Greceanîi. Ținând cont de asta, președintele Igor Dodon a început discuțiile privind semnarea unui nou document.

«Pentru noi este foarte important prețul. Ținând cont de faptul că am obținut statutul de observator în Uniunea Economică Eurasiatică, am apelat la partenerii noștri, să examineze posibilitatea să ne ofere nouă o reducere de 25% din acest preț. Asta e foarte important și va fi resimțit de fiecare consumator. A fost rugămintea mea, de a ține cont că suntem observatori în Uniunea Economică Eurasiatică, deoarece în interiorul Uniunii Economice Eurasiatice, pentru țările membre, sunt aplicate alte tarife. Ei formează o piață comună energetică. Noi nu suntem membri ai Uniunii Economice Eurasiatice, însă noi suntem observatori, prima țară, alte țări nu sunt, care a obținut statutul de observator. Așa că, ținând cont de asta, sper să obținem această reducere de preț», a declarat președintele.

Întrebat dacă țara noastră va obține și statutul de membru al Uniunii Economice Eurasiatice, președintele Igor Dodon a răspuns că asta nu este posibil, atât timp cât Moldova are semnat acordul de asociere cu Uniunea Europeană. El a precizat că, la această etapă, țara noastră nu intenționează să rezilieze acest acord, deoarece are nevoie de cooperare echitabilă cu ambele structuri.

«Noi vom păstra acordul cu Europa. Am obținut statutul de observator, vom participa la toate proiectele integraționiste eurasiatice, vom pleda pentru acordarea exportatorilor noștri a unor facilități, grație statutului de observator, precum și pentru gaz și alte lucruri. Vom continua să progresăm și timpul va arăta, peste doi, trei, patru ani, ce se întâmplă. Nu exclud că, la o anumită etapă, despre asta vorbește și Putin, și marii jucători din Uniunea Europeană, de exemplu, Germania, că trebuie să existe o zonă de comerț între Uniunea Economică Eurasiatică și UE. Adică este vorba de o Europă unită, de la Lisabona până la Vladivostok», a subliniat Igor Dodon.

Igor Dodon și-a exprimat încrederea că Parlamentul Moldovei va ratifica acordul privind cooperarea cu Uniunea Economică Eurasiatică, pe care el l-a semnat primăvara trecută. Asta este necesar pentru a-i arăta acestei structuri că există conlucrare între Parlament și Guvern.

NTV Moldova
menu
www.ntv.md © 2016-2018 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).