Marcați
PSRM va anula legile antirusești
Hotărârile și legile antirusești, adoptate de actuala guvernare, vor fi anulate, după alegerile parlamentare. Anunțul a fost făcut de membrii Partidului Socialiștilor, în cadrul unei conferințe de presă, organizate în fața sediului Consiliului Coordonator al Audiovizualului. Candidații PSRM au subliniat că autoritățile de la Chișinău au impus cenzura în mass-media, atunci când au interzis retransmiterea emisiunilor informativ-analitice din Federația Rusă. În opinia lor, acest lucru restrânge dreptul la libera exprimare şi contravine normelor democratice.

Potrivit candidatului PSRM în circumscripția națională, Bogdan Țîrdea, în ultimii ani, majoritatea parlamentară a promovat o politică rusofobă, iar acum mimează o relație de prietenie cu Rusia. În context, Țîrdea a amintit despre ultimele acțiuni ale forțelor proeuropene de la Chișinău, îndreptate împotriva Moscovei.

„Se pare că, prin prietenia cu Rusia, ei înțeleg următoarele lucruri. Primul. Interzicerea participării funcționarilor și deputaților moldoveni la Summitul CSI. S-a întâmplat în 24 martie, în anul 2017. Doi. Expulzarea a cinci diplomați ruși. S-a întâmplat în 29 mai 2017, fără a indica pricina, fară a indica un motiv formal pentru asta. Trei. Declararea vicepremierului Federaţiei Ruse, Dmitri Rogozin, persona non grata - 2 august 2017. Așa ceva nu s-a întâmplat niciodată în istoria noastră. Înțelegeți? Reprezentantul partenerului strategic, adică Federația Rusă, să fie declarat persona non grata”, a spus candidatului PSRM.

Bogdan Țîrdea a amintit și despre modificarea Codului Muncii, care prevede marcarea, în data de 9 mai a fiecărui an, pe lângă Ziua Victoriei, a Zilei Europei, deschiderea oficiului NATO la Chișinău, dar și lipsirea limbii ruse de statutul de limbă de comunicare interetnică.

“Mai mult, lipsirea limbii ruse de statutul de limbă de comunicare interetnică. Asta s-a întâmplat în urma hotărârii Curții Constituționale, care este sub controlul Partidului Democrat, în 4 iunie 2018. 27 de ani a existat această lege. La nimeni nu a încurcat și, iată, când au venit democrații la putere, această lege s-a învechit. Pornind de la acțiunile Partidului Democrat, îi asigurăm pe cetățenii noștri că toate aceste acțiuni, care au fost întreprinse și au deteriorat relațiile strategice cu Federația Rusă, vor fi anulate”, a declarat Bogdan Țîrdea.

O altă provocare în adresa Federației Ruse este legea care interzice difuzarea programelor informativ-analitice rusești, a anunțat candidatul PSRM în circumscripția uninominală Nr. 28 din Chișinău, Vlad Batrîncea. El a reiterat că noile modificări la Codul Audiovizualului îi oferă Consiliului Coordonator al Audiovizualului mai multe prerogative, inclusiv dreptul de a interveni direct în politica editorială a posturilor TV. Batrîncea a subliniat că posturile de televiziune şi radio din Moldova, care vor difuza programele informativ-analitice produse în Rusia, riscă amenzi între 40 şi 100 de mii de lei sau chiar pierderea licenței de activitate.

„S-a produs de fapt monopolizare, în primul rând, a pieții mediatice și o demonstrație politică Occidentului că iată: " Noi promovăm rusofobia", de dragul obținerii unor fonduri, unor împrumuturi, finanțări de la Occident. Acest lucru este absolut antidemocratic. Și astăzi venim cu angajament public că în următorul Parlament, noi vom anula toate normele introduse de către actuala, încă, majoritate parlamentară”, a subliniat Vlad Batrîncea.

Proiectul Codului Serviciilor Media Audiovizuale a fost înregistrat în Parlament în luna martie 2018, iar în luna octombrie a și fost votat de majoritatea parlamentară în trei lecturi.

NTV Moldova
menu
www.ntv.md © 2016-2018 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).