Marcați
Soluții pentru problema exporturilor
Moldova are nevoie de mai multă ordine pe piața internă și de majorarea potențialului de exporturi pentru producția agricolă. Pentru asta, este nevoie de valorificarea cooperării cu Federația Rusă. De această părere sunt reprezentanții PSRM, care au prezentat oportunitățile pe care le oferă piața tradițională pentru fermierii moldoveni. Ei au subliniat că, în ultimii ani, autoritățile de la Chișinău au promovat în acest sens politici distructive pentru complexul agroindustrial.

Сandidatul socialist în circumscripția națională Vladimir Golovatiuc a menționat că piața Federației Ruse este capabilă să asimileze întregul potențial al exporturilor de mere din țara noastră.

“Exportul de mere în Federația Rusă a ajuns, în anul trecut, la nivelul record de peste 220 de mii de tone. Noi am ocupat, stimați reprezentanți ai mass-media, stimați cetățeni, primul loc pe piața de mere a Federației Ruse - 32%din piața de mere a Rusiei sunt merele din Moldova. Locul doi îi revine Serbiei. Noi - 220, iar sârbii - aproximativ 160 de mii. Locul trei - China, aproximativ 96 de mii de tone. Volumul pieței - mai puțin de un milion. Noi putem exporta acolo totul. Întregul export al legumelor în Federația Rusă înseamnă consumul săptămânal al Sankt Petersburgului. Astăzi, cererea pieței ruse de fructe și legume ajunge la miliarde. Potențialul și rezervele sunt enorme”, a declarat Golovatiuc.

Candidații socialiști spun că țara are nevoie de politici interne, care să protejeze producătorii naționali și să stimuleze exporturile.

„Am fost pe unele terenuri și am văzut că producătorii de ceapă se confruntă cu grave probleme la vânzare. Diferite structuri le-au pus piedici și ei nu putea vinde ceapa nici în țară, nici peste hotare. Între timp, importul de ceapă din Ucraina ajunge la mii de tone. Este inadmisibil. Potențialul economiei moldovenești este enorm. Potențialul pieței rusești este și mai mare. Trebuie să preluăm puterea și să soluționăm problemele. Și, atunci, ceea ce a obținut președintele Dodon, și acum sunt eliminate barierele la tranzitarea producției de fructe, legume și alte tipuri de mărfuri prin Ucraina, cred că asta va permite asigurarea unei dinamici pozitive a exporturilor pe piața rusă”, a spus Vladimir Golovatiuc.

În urma înțelegerii la care au ajuns președinții Igor Dodon și Vladimir Putin, din 1 ianuarie 2019, Rusia a anulat taxele vamale pentru mai multe categorii de mărfuri importate din țara noastră. Măsura este valabilă pentru o perioadă de șase luni. Până acum, taxele pentru legume variau între cinci și 15 la sută. Merele, perele și gutuii erau taxați cu șase eurocenți pentru un kilogram. În cazul fructelor sâmburoase, acestea ajungeau la cinci la sută, iar în cazul conservelor - între 10 și 12 la sută. Pentru vin, taxa vamală era de 12,5 la sută.

NTV Moldova
menu
www.ntv.md © 2016-2018 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).