Marcați
Cinci ani de la plebiscitul din Găgăuzia
Găgăuzia a marcat cinci ani de la organizarea plebiscitului privind vectorul extern al țării și statutul autonomiei, în cazul în care Moldova își pierde suveranitatea. La evenimentul festiv, organizat cu această ocazie în 2 februarie, a fost invitat și șeful statului, Igor Dodon. La referendumul din 2014, peste 98 la sută dintre locuitorii regiunii au votat pentru aderarea țării la Uniunea Vamală și pentru autodeterminarea Găgăuziei, în cazul pierderii de către Moldova a statalității.

La ceremonia dedicată împlinirii a cinci ani de la organizarea referendumului au participat deputați în cea de-a cincea legislatură a Adunării Populare a Găgăuziei, cei care au votat pentru stabilirea datei plebiscitului regional. De asemenea, au fost invitați reprezentanți ai ambasadelor Rusiei, Kazahstanului, SUA, Ungariei și Turciei. Bașcanul Irina Vlah a menționat că, după organizarea, în 2 februarie 2014, a referendumului, partenerii externi au început să trateze de la egal la egal autoritățile regiunii.

„Cu doar cinci ani în urmă, și foarte des unii experți își pun întrebarea: Oare am avut noi nevoie de referendum? Și care sunt rezultatele? Ce a obținut Găgăuzia în acești cinci ani? Vreau să vă răspund, sincer, tuturor. Despre Găgăuzia a aflat toată lumea. Găgăuzia a fost văzută pe toate platformele internaționale. De Găgăuzia au început să țină cont. Pe noi ne-a observat nu doar Federația Rusă, Republica Turcia, Uniunea Europeană, America și multe, multe alte țări. Nimeni nu mai pune la îndoială că, la nivel politic, Găgăuzia s-a realizat. Pentru noi toți a fost însă foarte important să lucrăm cu toți la 360 de grade, pentru ca rezultatele referendumului nostru să fie vizibile, eficiente și pentru ca fiecare locuitor al autonomiei să simtă rezultatele acestui referendum”, a menționat Irina Vlah.

Despre importanța referendumului atât pentru Găgăuzia, cât și pentru întreaga țară, a vorbit la Comrat și președintele Igor Dodon. Cu ocazia acestui eveniment, bașcanul Irina Vlah l-a decorat pe șeful statului medalia ”Cinci ani de la referendum”.

“Acum cinci ani, în calitate de deputat, președinte al partidului, am sprijinit dorința voastră de a organiza acest referendum consultativ. Da, am fost criticat, am fost numit separatist, însă cred că este simptomatic faptul că, după cinci ani, am venit aici în calitate de președinte al Republicii Moldova. Asta înseamnă, în primul rând, că autoritățile centrale ale Moldovei recunosc importanța acestui eveniment. Nu întâmplător, după asta, au avut loc alte evenimente. Vreau să vă amintesc faptul că, inclusiv grație pasului pe care l-ați făcut, în 2017, am lansat inițiativa și am semnat primul memorandum între Republica Moldova și Uniunea Economică Eurasiatică, iar de anul trecut, Moldova a devenit primul stat ccare a obținut statutul de observator în UEE. Credeți-mă, în asta este și meritul vostru”, a declarat Igor Dodon.

În 2014, conducerea Moldovei, inclusiv Guvernul și președintele de atunci, Nicolae Timofti, au fost categoric împotriva organizării referendumului consultativ din Găgăuzia. În pofida acestei poziții, evenimentul s-a desfășurat.

NTV Moldova
menu
www.ntv.md © 2016-2018 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).