Marcați
660 de ani de la formarea Țării Moldovei
O galerie cu fotocopii ale documente în baza cărora a fost înființată Țara Moldovei urmează a fi inaugurată în Sala Mare a Preşedinţiei, locul în care primul Parlament a semnat Declaraţia de Independenţă a Republicii Moldova. De asemenea, expoziția va conține imagini ale personalităților care au contribuit, de-a lungul veacurilor, la consolidarea statalităţii moldoveneşti. Anunţul a fost făcut de preşedintele Igor Dodon, în cadrul ceremonii dedicate aniversării a 660 de ani de la întemeierea Statului Moldovenesc. La festivitate au participat foști șefi de stat, deputați din primul Parlament, reprezentanți ai mediului academic și personalități din diverse domenii.

Ceremonia dedicată aniversării a 660 de ani de la înființarea Țării Moldovei a fost organizată în data de 2 februarie, deoarece, în această zi, în 1365, statalitatea Ţării Moldovei a fost recunoscută oficial. Evenimentul s-a desfășurat în Sala Mare a Președinției, un loc important pentru afirmarea statalității contemporane a țării noastre.

„Aici, în această sală, au fost votate și semnate actele de creare a Republicii Moldova. Au fost aprobate drapelul și stema. A fost reluată continuitatea sa ca stat suveran, independent, care își poate făuri propria soartă. Astăzi, ne-am convocat în această sală, pentru a sărbători un eveniment istoric crucial – fondarea statalității moldovenești, care a avut loc în 1359, acum 660 de ani. Este un jubileu semnificativ, care demonstrează că năzuința de a avea propriul stat are o istorie foarte veche, de peste jumătate de mileniu. Cele mai vechi menţiuni despre Ţara Moldovei se găsesc inserate în documentele emise de Cancelaria regală a Ungariei, pe 20 martie 1360, iar pe 2 februarie 1365, ca în ziua de azi, regele ungar este nevoit să recunoască independența Ţării Moldovei”, a declarat președintele Igor Dodon.

Cel de-al doilea preşedinte al ţării, Petru Lucinschi, a declarat că evenimentul este un prilej de a cunoaște mai bine istoria statului nostru.

“660 de ani de la întemeierea Statului Moldovenesc, eu consider că este un prilej de a trece în revistă această istorie, foarte complicată. Cea ce se întâmplă cu noi astăzi sunt niște proporții deja care au ieșit din bunul-simț și au niște consecințe destul de periculoase. Noi nu ne cunoaștem istoria noastră”, a spus Petru Lucinschi.

Președintele Igor Dodon a reiterat că va depune toate eforturile, pentru ca cetățenii să studieze și să cunoască istoria țării, deoarece doar în acest mod Moldova poate să se afirme și să se consolideze ca stat independent.

„Am decis ca această sală, atât de dragă nouă, să primească o titulatură specială, dedicată rolului ei în continuarea statalității moldovenești. Este o denumire pe care o vom consulta suplimentar, într-un cerc larg, cu experții. Îmi doresc să fie prezentă aici și o galerie de fotocopii ale principalelor documente fondatoare ale țării și cu imagini ale principalelor personalități, care au contribuit, de-a lungul veacurilor, la consolidarea statalității moldovenești. Îmi propun, de asemenea, să edificăm, în sfârșit, la Chișinău, un monument al domnitorului și cărturarului Dimitrie Cantemir. În general, la Chișinău, avem nevoie de o alee a domnitorilor Moldovei”, a subliniat Igor Dodon.

Șeful statului a mai declarat că a semnat un decret privind acordarea distincţiilor de stat mai multor personalităţi, care au contribuit la păstrarea suveranităţii şi independenţei Republicii Moldova.

NTV Moldova
menu
www.ntv.md © 2016-2018 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).