Marcați
Bani irosiți la Ministerul sănătății
Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale a procurat insulină la un preț exorbitant, prejudiciind bugetul de stat cu jumătate de milion de lei. Constatarea a fost făcută în urma unui audit efectuat de Curtea de Conturi la șapte instituții medicale din țară, în perioada 2017-2018. De asemenea, auditorii au aflat că 1.250 de penuri pentru insulină, al căror termen de valabilitate expiră astăzi, 31 ianuarie, nu au fost distribuite bolnavilor de diabet zaharat. Ca urmare, alte 100 de mii de lei au fost irosiți de autorități, susțin reprezentanții Curții de Conturi.

Auditorii au constat că, în anul 2017, Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale a achiziționat preparate antidiabetice prin intermediul unei organizații internaționale, la prețuri duble, comparativ cu 2018, iar în unele cazuri cu 50 la sută sau cu 27 la sută mai mari. Asta a generat cheltuieli semnificative, iar agentului economic - venituri ilegale de 500 de mii de lei, prin majorarea nelegitimă a adaosului comercial.

“Jumătate de milion de lei s-a irosit. Oare chiar nimeni din cadrul ministerului nu a putut să observe că avem registrul medicamentelor, avem prețurile stabilite? Oare nu a putut nimeni să vadă că el diferă mult, mult, prețul de procurare, comparativ cu cel limitat de stat? Sau oare nu s-a observat că același agent economic, care livrează analog de insulină, același agent economic la trei instituții medicale diferite, livrează același produs, cu prețuri diferite?”, a declarat membrul Curții de Conturi, Andrei Munteanu.

Secretarul general de stat al Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Boris Gîlca, și-a declinat responsabilitatea în acest caz. El a explicat că, în acest caz, eroarea s-a produs ca urmare a comasării a două ministere.

În context, președintele Curții de Conturi, Veaceslav Untila, a menționat că auditorii vor sesiza Procuratura Generală privind delapidarea banilor publici.

“Ceea ce ține despre procurarea cu preț dublu sau banii risipiți, care au fost sau poate furați chiar, noi o să sesizăm Procuratura Generală și o să cerem să avem și aici un răspuns”, a spus Veaceslav Untila.

Mai mult, ca urmare a inventarierii stocurilor a analogilor de insulină, s-a stabilit că o instituție medicală din Capitală nu a asigurat gestionarea eficientă a resurselor financiare, având în stoc 250 de cutii, în valoare de 100 de mii de lei, al căror termen de valabilitate expiră în 31 ianuarie 2019.

Raportul Curții de Conturi a mai scos la iveală că instituțiile medicale nu repartizau testele pentru verificarea glicemiei la copiii care suferă de diabet zaharat. Astfel, doar 83 de copii din 262 au beneficiat de astfel de dispozitive medicale. Asta deși Institutul Mamei și Copilului a procurat 1.784 mii de teste, în valoare de 2,2 milioane de lei, cantitate suficientă pentru a-i asigura pe toți copiii bolnavi de această maladie.

NTV Moldova
menu
www.ntv.md © 2016-2018 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).