Marcați
Soluții pentru problema transnistreană
Posibilele scenarii de soluționare a problemei transnistrene au fost expuse de către președintele Republicii Moldova într-un interviu pentru agenția rusă TASS. Igor Dodon a subliniat că dialogul din ultimii doi ani cu liderul de la Tiraspol a început să dea rezultate. Totuși, pentru soluționarea definitivă a diferendului este nevoie de maimulți ani, a subliniat șeful statului.

Igor Dodon a menționat că evoluția evenimentelor în direcția soluționării diferendului transnistrean depinde, în mare parte, de rezultatele alegerilor parlamentare.

”Sunt două scenarii. O majoritate parlamentară normală. Atunci, va exista constructivitate, vom înainta în soluționarea problemelor curente și, sper, vom începe anumite negocieri privind chestiunile politice. Până la finele anului, chiar conform unui scenariu optimist, dacă va exista majoritate parlamentară, această problemă, dintr-un salt, cum s-ar spune, nu poate fi soluționată. Este o muncă foarte serioasă. Trebuie să existe o poziție comună la Chișinău. Când vom elabora la Chișinău un document, va trebi să-l coordonăm cu Tiraspolul și să ținem cont, în urma negocierilor, toate observațiile lor. A treia etapă - asta trebuie prezentat comunității internaționale”, a declarat președintele Republicii Moldova.

El a mai spus că, deocamdată, este prea devreme pentru a face prognoze privind evoluția procesului de soluționare a problemei transnistrene.

”Nu vreau să fac niciun fel de prognoze concrete. Mi-aș dori însă foarte mult ca, în 2020, să găsim un compromis, care să fie agreat nu doar în interior, ci și cu partenerii externi, în formatul ”5+2”. Ar fi varianta ideală. Pentru a ajunge la un acord privind principiile de realizare a acestor lucruri, este nevoie de ani, deoarece acolo trebuie de soluționat foarte multe probleme. Avem sisteme economice și de impozitare diferite. La Chișinău, noi avem TVA. La Tiraspol nu este TVA. Acolo este impozit din rulaj. Trebuie de soluționat multe lucruri, astfel de probleme sunt multe. Dacă vom ajunge la un acord privind proiectul de reglementare politică și vor fi de acord partenerii noștri - din Vest din Est, toți, atunci implementarea acestui plan ar putea dura cinci, șase, 10 ani. Sunt foarte multe probleme, care vor fi greu de soluționat, dar, totuși, sper că anul viitor va fi un început, când vom ajunge la un acord în privința unui plan. Cred că asta ar fi în interesul Occidentului și al Federației Ruse”, a mai spus șeful statului.

Igor Dodon a subliniat că identificarea unui compromis în problema transnistreană și reîntregirea Republicii Moldova ar putea deveni o istorie de succes diplomatic între Occident și Federația Rusă.


NTV Moldova
menu
www.ntv.md © 2016-2018 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).