Marcați
PSRM vrea mai multe drepturi pentru CMC
Mai multă transparență în aprobarea deciziilor și mai aproape de cetățeni. Pe aceste principii se bazează un nou proiect de lege privind statutul municipiului Chișinău, elaborat de Partidul Socialiștilor. Documentul prevede retrocedarea mai multor împuterniciri pentru consiliul municipal, precum și delimitarea clară a funcțiilor funcționarilor din administrația orașului. În opinia autorilor inițiativei, asta va îmbunătăți activitatea forurilor executiv și legislativ.

Candidatul PSRM în circumscripția uninominală Nr. 28 din Capitală, Vlad Batrîncea, a declarat că noul proiect de lege privind statutul municipiului Chișinău va anula acțiunea unui document analogic, votat de actuala guvernare.

„Grație acestui proiect de lege, la conducerea Primăriei municipiului Chișinău au ajuns oameni care nu au trecut prin alegeri, nu au fost sprijiniți de voturile chișinăuenilor. Noua lege privind statutul municipiului Chișinău va readuce împuternicirile Consiliului municipal Chișinău, iar primarul general, ales de întregul Chișinău, va dispune doar de funcții executive”, a declarat Vlad Batrîncea.

Proiectul de lege presupune crearea a cinci primării în fiecare dintre sectoarele Capitalei, în care vor fi aleși primari și consilii de sector. În acest mod, zonele de responsabilitate ale funcționarilor vor deveni mai clare, iar societatea va putea controla exercitarea de către autorități a atribuțiilor de serviciu.

“În fiecare sector al municipiului va fi un primar ales, va fi ales un consiliu, care se va ocupa, la modul concret, de problemele sectorului Râșcani, sectorului Botanica și, concret, de problemele oamenilor. Considerăm că, în acest mod, administrația va fi mai aproape de oameni, că administrația va răspunde, în mod direct, în fața alegătorilor pentru situația din fiecare sector”, consideră candidatul Vlad Batrîncea.

În baza noii legi privind statutul municipiului Chișinău urmează a fi aprobat și planul general de dezvoltare a Capitalei, document vital, pe care Chișinăul nu l-a avut de după declararea independenței țării.

NTV Moldova
menu
www.ntv.md © 2016-2018 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).