Marcați
Cooperare Moldova-UEE
În 2019 se împlinesc cinci ani de la înființarea Uniunii Economice Eurasiatice. Cu această ocazie, la Chișinău a fost organizată astăzi o videoconferință, cu participarea unor reprezentanți din toate țările membre, precum și ai Republicii Moldova, care a obținut statut de observator în cadrul organizației. Potrivit ministrului pentru integrare și macroeconomie al Uniunii, Tatiana Valovaia, cooperarea în acest format deja a început să dea rezultate pentru țara noastră, însă perspectivele sunt și mai mari, cu condiția ca Guvernul de la Chișinău să contribuie la dezvoltarea dialogului.

Moldova este prima țară, care a obținut statutul de observator în cadrul Uniunii Economice Eurasiatice. Ministrul pentru integrare și macroeconomie al organizației, Tatiana Valovaia, a declarat, în acest context, că, deocamdată, interesele țării noastre sunt promovate pe această platformă doar de către președintele Igor Dodon.

“Suntem foarte bucuroși că Moldova a devenit la noi observator. Cunoașteți că în Moldova situația politică internă este deloc simplă și noi interacționăm strâns cu președintele Republicii Moldova, cu administrația lui. Interacționăm strâns cu businessul din Moldova. Noi încă nu am stabilit cooperarea cu Guvernul Moldovei, însă noi urmărim ce se întâmplă în Moldova, deja vedem cum, chiar și de la statutul de observatori, Moldova deja obține avantaje economice”, a declarat Valovaia.

Anul trecut, la Moscova și Chișinău au avut loc ședințe ale grupului de lucru mixt, cu participarea oficialilor din cadrul Uniunii Economice Eurasiatice și reprezentanților mediului de afaceri din țara noastră. Aceștia au examinat aspecte privind exportul pe piața acestei organizații și ale reglementărilor tehnice și administrării vamale.

„Și noi vedem, bineînțeles, o mișcare, în cazul anumitor categorii de mărfuri din exporturile tradiționale moldovenești, care se extind, inclusiv în Federația Rusă. Discutăm destul de activ problematica reglementărilor tehnice, pentru a-i ajuta pe colegii noștri să evite aceste dificultăți, care apar pentru ei, precum și în materie de administrare vamală. Am discutat, în mod special, am descris posibilitățile oferite de Codul vamal, care oferă posibilități suplimentare. La noi, la Moscova, s-a întrunit grupul de lucru, unde noi, de fapt, i-am pus pe reprezentanții tuturor blocurilor din cadrul comisiei, care au răspuns la toate întrebările din partea mediului de afaceri. Au fost răspunsuri foarte detaliate și se află într-un dialog permanent”, a spus Ministrul pentru integrare și macroeconomie.

Moldova ar putea obține și mai multe avantaje, dacă Guvernul de la Chișinău ar participa la lucrările diferitor structuri ale Uniunii Economice Eurasiatice.

„Statutul prevede însă că și premierul Moldovei ar putea să participe la ședințele noastre, că miniștrii Moldovei ar putea participa la ședințele comitetelor noastre consultative, în toate domeniile. Acum, de exemplu, pentru Moldova este foarte importantă și reglementarea tehnică, și administrarea vamală. Ar fi putut să-și expună poziția lor, să influențeze aprobarea deciziilor. Statutul de observator presupune să existe un reprezentant permanent împuternicit al Guvernului Moldovei, care ar putea să viziteze toate ședințele, fără excepție, ale Colegiului, adică am fi avut un spectru mult mai larg al posibilităților de a contacta”, consideră Tatiana Valovaia.

În mai 2018, președinții Rusiei, Belarus, Armeniei, Kazahstanului și Kîrgîzstanului au dat curs cererii președintelui Moldovei de a-i oferi țării noastre statutul de observator în cadrul Uniunii Economice Eurasiatice.

NTV Moldova
menu
www.ntv.md © 2016-2018 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).