Marcați
Întrevedere Putin-Erdogan
Rusia și Turcia planifică să atingă nivelul maxim al volumului schimburilor comerciale de 100 de miliarde de dolari anual. La o astfel de înțelegere au ajuns liderii celor două țări, Vladimir Putin și Recep Tayyip Erdogan, în timpul unei întrevederi la Moscova. Cei doi lideri au mai discutat despre securitatea energetică și regională.

Precedenta întrevedere dintre Putin și Erdogan a avut loc în luna septembrie a anului trecut. În total, cei doi președinți s-au întrunit în 2018 de șapte ori și au purtat 18 discuții telefonice. Vizita din acest an la Moscova a liderului de la Ankara are loc în contextul lansării gazoductului ”Turkish stream”.

„În 10 luni ale anului trecut, la noi, schimburile comerciale au crescut mai mult decât pe parcursul întregului an precedent, iar numărul turiștilor ruși a crescut, în anul trecut, cu 30 la sută și a atins recordul de șase milioane de oameni. Asta arată cum cetățenii noștri percep schimbările și calitatea dezvoltării relațiilor ruso-turce. Domnule președinte, prieten drag, este, într-o mare măsură, meritul dumneavoastră, deoarece acordați o mare atenție acestui fapt. Și, desigur, noi lucrăm în direcția asigurării securității regionale, lucrăm activ în direcția Siriei”, a declarat Vladimir Putin.

Și liderul de la Ankara a salutat evoluția relațiilor bilaterale ruso-turce, mai ales că volumul schimburilor comerciale se apropie de cel mai înalt nivel din istorie.

„Dezvoltarea relațiilor dintre Federația Rusă și Turcia are un impact pozitiv asupra securității în zona Orientului Apropiat. Dezvoltarea turismului încurajează relațiile de prietenie dintre popoarele Rusiei și Turciei. Ne vom strădui să obținem între țările noastre un volum al schimburilor comerciale de 100 de miliarde de dolari anual”, a declarat Recep Tayyip Erdogan.

De asemenea, cei doi președinți au discutat despre inaugurarea, până la finele acestui an, a gazoductului ”Turkish stream”, care trece pe fundul Mării Negre. Asta va permite asigurarea securități energetice nu doar a Turciei, ci și a țărilor din Europa.

„Aduc aminte că, în cadrul acestui proiect pe fundul Mării Negre, extrem de important pentru Rusia și Turcia, în mai puțin de un an și jumătate, au fost trase două linii pe fundul Mării Negre, fiecare dintre ele cu o capacitate de 15,75 miliarde de metri cubi de gaz natural. Mizăm că lucrările pentru partea terestră vor decurge la fel de rapid, pentru a reuși să lansăm gazoductul, așa cum a fost preconizat, până la finele acestui an. Introducerea în folosință a noii linii de gaz va avea o importanță deosebită nu doar pentru securitatea energetică a Republicii Turcia, ci și a Europei de Sud și de Sud-Est”, a declarat Vladimir Putin.

Săptămâna viitoare, Vladimir Putin are planificată o întrevedere cu președintele Republicii Moldova, Igor Dodon. Cei doi lideri vor discuta despre dezvoltarea relațiilor bilaterale comercial-economice, iar una dintre temele de bază este soluționarea blocajului apărut la exportul produselor moldovenești în Federația Rusă, prin tranzitarea Ucrainei.

NTV Moldova
menu
www.ntv.md © 2016-2018 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).