Marcați
Efectele nefaste ale politicii antirusești
Atitudinea ostilă a autorităților de la Chișinău față de Federația Rusă și promovarea unor politici unilaterale, care au favorizat doar apropierea de Uniunea Europeană, i-au provocat economiei naționale prejudicii enorme. Potrivit economiștilor, de la intrarea în vigoare a acordului de asociere cu UE, companiile din Moldova au suportat pierderi de aproximativ 400 de milioane de dolari, din cauza conflictelor cu piața din Est. În context, experții îndeamnă conducerea țării să respecte interesele producătorilor și să nu transforme economia în obiect al jocurilor geopolitice.

După o analiză a celor aproape cinci ani de la intrarea în vigoare a Acordului de Asociere cu UE, experții au ajuns la concluzia că țara noastră nu a înregistrat dezvoltarea promisă, însă a pierdut principala piață de desfacere - Federația Rusă. Doctorul în economie Mihail Poisik a menționat că, în materie de politică externă, autoritățile trebuie să se ghideze, în primul rând, de interesele naționale.

“Aceste două piețe sunt foarte importante, însă ele nu se pot substitui. Sunt piețe diferite. Au rupt legăturile cu piața rusă - au pierdut acolo 400 de milioane de dolari din exportul pe piața rusă. Estul este, în primul rând, Rusia, interesat să investească aici, deoarece noi avem zonă de comerț liber cu Uniunea Europeană. Ei pot crea companii mixte, moldo-ruse, și, sub brand moldovenesc, să exporte producția spre Vest”, a declarat Mihail Poisik.

Modificările esențiale în structura exporturilor au arătat efectele nefaste asupra economiei ale politicii externe greșite, consideră doctorul în economie Mihail Poisik.

„Spre Uniunea Europeană, jumătate din ceea ce exportăm este producție din materie primă sau reexport curat. Din materia primă, este vorba de țesături, tricotaj, încălțăminte, articole din piele. Ce importă de la noi? Cumpără porumb, floarea-soarelui, nuci. Un volum relativ mic de vinuri. Chiar și acel volum al vinului, care a crescut considerabil și așa mai departe, oricum, este de aproape șase ori mai mic, față de ce livram noi în Federația Rusă, în 2005”, a adaugart economist.

În urma acordurilor la care au ajuns președinții Igor Dodon și Vladimir Putin, exporturile producției agricole din țara noastră spre Rusia au crescut, în 2017, cu 40 la sută, față de 2016. O creștere de 14 la sută a fost înregistrată și în primul semestru al anului trecut.

NTV Moldova
menu
www.ntv.md © 2016-2018 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).