Marcați
Electricitate scumpă
Tariful pentru energia electrică a ajuns în România la cel mai înalt nivel din ultimii doi ani. Preţul la bursă a ajuns la 507 lei pentru un megawatt-oră sau cu doi lei mai mult faţă de vârful istoric, înregistrat în ianuarie 2017. Pornind de la această situație, analiștii din țara noastră consideră lipsită de raționamente economice decizia autorităților de la Chișinău de a implementa proiectul de interconexiune cu rețelele electrice din țara vecină. Asta pentru că scumpirile ar putea ajunge și în facturile consumatorilor moldoveni.

Economiștii explică majorarea spectaculoasă a tarifelor pentru energia electrică în România prin reducerea producerii proprii și prin protestele minerilor din complexul energetic din Oltenia. Asta ar putea afecta și consumatorii din Moldova, dacă țara noastră se va conecta la rețelele electrice din țara vecină.

“La capitolul mărimea tarifelor, România se află pe locul doi în Uniunea Europeană. Așa că este clar că ea nu poate să vândă energia electrică mai ieftin decât pre piața internă. La noi au existat propuneri, când aveam relații mai calde cu Federația Rusă, însă, deoarece relațiile noastre s-au deteriorat într-un mod cardinal, a vorbi că investitorii ruși vor veni să investească bani pe un termen atât de lung, deoarece, dacă bagi bani în obiecte energetice, atunci este vorba de un termen foarte lung de răscumpărare. În plus, nimeni nu va dori să riște cu sume mari”, spune doctor în economie Mihail Poisik.

Un alt factor care scade din atractivitatea proiectului de interconexiune a rețelelor electrice dintre Moldova și România este costul înalt al infrastructurii. Mai ales că România a refuzat să-și asume o parte din cheltuielile pentru construcția liniei electrice Isaccea-Vulcănești-Chișinău și substației de transformare.

„Iată, această substație, care transformă curentul alternativ în continuu, poate funcționa atât într-o direcție, cât și în cealaltă. Atunci când românilor le-a fost propus: ”Băieți, este un sistem energetic comun, care trebuie să funcționeze pentru ambii, adică noi putem distribui electricitatea de la noi spre voi și voi - de la voi spre noi”. Ei spun: ”Sunt problemele voastre”. Adică toate aceste cheltuieli pentru construcție cad pe umerii noștri. Adică noi, pe de o parte, asigurăm securitatea energetică a României, din contul centralei hidroelectrice din Transnistria, iar pentru asta vom plăti doar noi”, sublinează Poisik.

În vata anului trecut, majoritatea parlamentară a ratificat acordul de împrumut cu Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare, în valoare de 80 de milioane de euro, pe un termen de 18 ani, la o dobândă anuală de un procent. Perioadă de grație de trei ani. Creditul este contractat pentru implementarea proiectului de interconexiune a rețelelor electrice din țara noastră cu cele din România.

NTV Moldova
menu
www.ntv.md © 2016-2018 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).