Marcați
Filip s-a lădudat și la trei ani
Guvernul Filip a împlinit trei ani de la învestire. Cu acest prilej, șeful cabinetului de miniștri a prezentat bilanțul activității, în care s-a lăudat că a îmbunătățit situația social-economică și a asigurat creșterea cu miliarde de lei a veniturilor la buget. Experții în economie îl contrazic însă şi spun că, în realitate, reformele despre care vorbeşte Pavel Filip nu au adus nicio schimbare. Dimpotrivă, oamenii o duc tot mai greu, iar investitorii străini ocolesc Republica Moldova.

La conferința de presă din 17 ianuarie, prim-ministrul Pavel Filip a menționat că, în ultimii trei ani, economia națională a crescut constant.

«Avem o creștere economică constantă, de peste 4 la sută, în toți acești trei ani de zile, ceea ce înseamnă unul dintre cele mai înalte ritmuri de creștere economică din regiune”, a declarat premierul.

Datele prezentate de premier nu reflectă însă adevărata situație din economie. “Da, există o creștere economică, nu contestăm acest fapt. În al treilea trimestru, a constituit, cel puțin, 3,5%. Tendința se menține - pentru jumătate de an a fost de plus cinci. Astfel, aceste 3,4% constituie contribuția sectoarelor de bază ale economiei de numai 2%. 0,07% din 3,4% este industria și agricultura, restul fiind comerțul, comunicațiile mobile, tranzacțiile valutare, intermedierea financiară, tranzacțiile imobiliare și impozitele. Ce fel de economie construim? Ce tendințe îl impresionează pe premierul Filip?”, susține deputatul socialist Vladimir Golovatiuc

O altă realizare a scoasă în evidență de Filip sunt veniturile în creștere la bugetul de stat.

“În trei ani, am încasat la buget cu 15 miliarde de lei mai mult. Sunt bani care au venit în buget și pe care i-am putut folosi pentru majorări de salarii și pensii, investiții sau alte programe guvernamentale”, a spus Filip.

Creșterea veniturilor la buget se datorează majorării taxelor, impozitelor și amenzilor, explică economistul Vladimir Golovatiuc. El a precizat că presiunea fiscală asupra mediului de afaceri în Moldova crește continuu.

“De unde provin banii din buget? De asemenea, este clar. Uitați-vă la anul 2019. Este planificată o creștere economică de tocmai 9%, la prețurile curente, iar impozitul pe afaceri - o creștere de 29%. Asta a fost și pe parcursul anului 2018, și în 2017. Ei numesc asta drept îmbunătățire a administrării fiscale. Nu-i voi contrazice, însă pentru business este o creștere a poverii fiscale. Businessul nu dispune de resurse pentru dezvoltare. Mai pe scurt, țara nu se dezvoltă. Nu știu de ce se bucură Filip. Poate nu privește unde trebuie sau, poate, ei îndreaptă intenționat țara în această direcție”, presupune deputat.

Premierul Filip s-a mai lăudat cu majorarea, în ultimii trei ani, a volumului investițiilor străine.

“Doar în Zonele Economice Libere avem, în ultimii trei ani, investiții de 160 de milioane de dolari și 7.500 de locuri de muncă nou create - de două ori mai mult decât până în 2016”, s-a laudt premierul.

De cealaltă parte, expertul în economie Vladimir Golovatiuc a declarat că datele Băncii Naționale a Moldovei îl contrazic pe premier.

“Investițiile din contul întreprinderilor, cota lor, constituie mai puțin de 9%. Cresc investițiile, spune Filip? Însă investițiile străine scad. Sunt datele oficiale ale Băncii Naționale a Moldovei pentru nouă luni - minus! Același situație a, avut-o anul trecut și anul precedent. Investițiile interne cresc datorită bugetului. Iar în anii 2016 și 2017, numărul persoanelor angajate în economia națională a crescut cu doar 4.000”, spune expertul.

Potrivit celui mai recent studiu, realizat de Asociația Sociologilor şi Demografilor din Moldova, două treimi dintre cetățeni dezaprobă reformele implementate de Guvernul condus de Pavel Filip. În special, oamenii sunt nemulțumiţi de schimbările produse în sistemul justiției, sistemul de pensii și reformele în sistemul bancar. De asemenea, 69 la sută dintre cetățeni nu văd cu ochi buni schimbările din sfera economică, iar 66 la sută dezaprobă politicile interne. 65 la sută dintre participanții la sondaj sunt dezamăgiți de reformele în sistemul sanitar. Studiul a fost realizat în perioada 1-20 noiembrie 2018, pe un eșantion de 1.189 de oameni. Marja de eroare este de trei la sută.

NTV Moldova
menu
www.ntv.md © 2016-2018 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).