Marcați
Datoria internă a țării bate recordurile
Datoria internă a țarii a atins un nivel record. Aceasta a ajuns, în 31 decembrie 2018, la aproximativ 24 de miliarde de lei. Pe parcursul ultimilor nouă ani, datoria internă a crescut cu aproape 20 de miliarde de lei. Deputatul PSRM Vladimir Golovatiuc a declarat că majorarea datoriei interne denotă că statul cheltuie mai mult decât produce economia.

Pe parcursul anului 2018, datoria internă de stat a crescut cu 480 de milioane de lei. Economistul Vladimir Golovatiuc explică această tendință prin faptul că guvernarea nu a reușit să asigure o creștere economică robustă, generatoare de venituri.

„Când în țară nu sunt suficienți bani pentru o viață normală, pentru menținerea unui nivel normal al populației, pentru funcționarea normală a economiei, atunci rămâne o singură problemă - datoriile. (MUSCĂ) Decalajul între resursele pentru consum și consum la noi crește. Acum, nu ne ajunge acel ajutor nerambursabil, oferit, de regulă, de Vest. Nu ne ajung banii transferați de imigranții noștri rudelor. Rămâne o singură ieșire – datoriile”, declară Golovatiuc.

Un alt factor, care a determinat îndatorarea excesivă a statului este deservirea garanţiilor de stat în urma furtului miliardului din sistemul bancar. Aproximativ 57 la sută din această datorie este o consecință a returnării datoriei poporului față de Banca Națională.

„Problema datoriei de stat constă în faptul că nu doar trebuie restituită. Acești bani, care au acoperit gaura bancară în urma furtului miliardului, sunt acordați pentru 20 de ani, dar procentele trebuie plătite mereu, în fiecare an, în fiecare lună. Problema datoriei este că și fără veniturile reduse, pe care le produce țara, sunt îndreptate nu pentru dezvoltare, nu pentru servicii sociale, nu pentru sfera socială, nu pentru salarii, pensii și reparația școlilor, dar sunt folosite pentru deservirea datoriei de stat”, sublineeze economistul.

Potrivit ultimului studiului realizat de Asociaţia Sociologilor şi Demografilor din Moldova, pentru 55 la sută dintre cetățeni, situaţia economică s-a înrăutăţit considerabil. Cercetarea a mai arătat că doar unu din zece moldoveni consideră că trăiește bine. Sondajul a fost realizat în perioada 28 noiembrie - 10 decembrie 2018, pe un eşantion de 1.195 de oameni din 81 de localităţi. Marja de eroare este de trei la sută.

NTV Moldova
menu
www.ntv.md © 2016-2018 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).