Marcați
Ioniță: Benzina trebuie să se ieftinească
Petrolul s-a ieftinit, în prima săptămâna a lunii decembrie a anului 2018, până la 936 de lei pentru un baril. Este cel mai mic nivel înregistrat anul trecut sau cu peste 500 de lei mai puțin, comparativ cu luna octombrie. În aceste condiții, carburanții urmau să se ieftinească esențial la noi în țară, consideră economistul Veaceslav Ioniță. Mai exact, un litru de benzină ar trebuie să fie mai ieftin cu, cel puțin, trei lei, precizează expertul.

Ieftinirea petrolului la bursele internaționale cu peste 500 de lei pentru un baril urma să producă la noi în țară o adevărată prăbușire a prețului la pompă. „Prețul a început, să zic, să scadă, e prea puțin spus. Să se prăbușească, pentru că el a scăzut cu o treime. Deci vă imaginați, dacă era 1.450, acuma este sub 1.000 de lei barilul, ceea ce înseamnă că la un litru de benzină s-a ieftinit cu trei lei. Petroliștii nu fac nimic”, consideră analistul economic Veaceslav Ioniță.

Se întâmplă din cauza iresponsabilității structurilor de stat responsabile de reglementarea acestei piețe, spune economistul Veaceslav Ioniță.

“După douăzeci și ceva de ani de zile, noi așa și nu ne-am învățat să reglementăm prețurile corect. Noi nu putem spune acum cu certitudine dacă prețul este corect ori nu este corect. Până în prezent, ANRE, cu această metodologie nouă, asta este cum te-ai bate cu praștiile contra avioanelor. Foarte greu este să spui că ceva va face. Consiliul Concurenței, până ce, nu are timp să se ocupe cu piața produselor petroliere, iar cetățenii noștri cum au plătit incorect, așa și vor plăti, din păcate, incorect”, adaugă economistul.

Pe lângă prețurile prea mari pentru benzină și motorină, moldovenii sunt nevoiți să plătească mai mult și pentru alte resurse energetice.

“Țara noastră, datorită prețurilor la resursele energetice favorabile pe plan internațional, noi am economisit la importul de resurse energetice. Aici nu vorbesc doar de petrol. Vorbesc și de gaz, și de energia electrică - toate resursele energetice. Noi am economisit în trei ani de zile aproape un miliard și jumătate de dolari. Întrebarea mea este: Telespectatorii au simțit lucrul acesta? (MUSCA)(06:45-07:02) Acum, prețurile pe piața internațională, iarăși, au avut o tendință de scădere, iar noi n-am simțit lucrul acesta pe piața internă. Deci asta trebuie să ne îngrijoreze. La noi nu există legătura foarte puternică dintre ce se întâmplă pe piața internațională și pe piața internă”, explică Veaceslav Ioniță..

Ultima dată, Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică a stabilit prețuri maxime pentru carburanți în data de 7 august 2018. Pentru un litru de benzină Premium-95 preșul plafon este de 19 lei și un ban, iar pentru un litru de motorină - 16 lei și 89 de bani.

NTV Moldova
menu
www.ntv.md © 2016-2018 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).