Marcați
Soluții pentru problema fermierilor
Președintele PSRM, Zinaida Greceanîi, s-a întâlnit, zilele trecute, cu producătorii agricoli din raioanele Briceni, Edineț, Ocnița și Dondușeni. La ședințe au mai participat consilierii prezidențiali Ion Perju și Maxim Lebedinschi. Discuțiile s-au axat pe problemele care au apărut la exportul produselor din țara noastră în Federația Rusă, în urma deciziei Guvernului de la Moscova de a interzice importurile din Ucraina și din țările care livrează mărfuri prin această țară.

Federația Rusă a anulat, din 1 ianuarie, taxele de import pentru mai multe categorii de produse din Republica Moldova, în conformitate cu înțelegerile la care au ajuns anterior președinții Igor Dodon și Vladimir Putin. Potrivit consilierului prezidențial Ion Perju, în cazul merelor, nu există nicio barieră la exportul spre Federația Rusă, inclusiv prin tranzitarea teritoriului Ucrainei.

«Din 1 ianuarie, putem exporta mere, dacă e să vorbim despre mere și alte categorii de produse, fără taxe vamale. Acum, nu există nicio problemă - se poate exporta. Mai mult, nu există nicio problemă privind tranzitarea Ucrainei», a declarat consilier prezidențial în domeniul agroindustrial și administrație publică Ion Perju.

Principala problemă apare la exportul vinului și conservelor, prin tranzitarea teritoriului Ucrainei.

«Săptămâna trecută, a fost întocmită și expediată scrisoarea pe numele domnului Medvedev, președintele Guvernului Federației Ruse, cu rugămintea de soluționa aceste probleme în cel mai scurt timp. Adică, în termen de două-trei zile, vom primi răspuns la aceste întrebări, să nu existe probleme la exportul conservelor și vinului», a precizat consilierul prezidențial Ion Perju .

Președintele socialiștilor, Zinaida Greceanîi, i-a informat pe fermieri că președintele țării a luat sub control personal problema apărută la exportul producției agricole în Federația Rusă.

«Există decizia corespunzătoare a Guvernului Federației Ruse. Cât privește producția de vin și conserve, există scrisoarea președintelui nostru, Igor Nicolaevici Dodon, adresată președintelui Guvernului Federației Ruse, este adresarea că, în curând, va fi aplicată excepția pentru tranzitarea acestor produse prin teritoriul Ucrainei, deoarece noi am nimerit în aceste foarfece din cauza Ucrainei, din cauza relațiilor dintre Ucraina și Rusia. Noi nu avem nicio atribuție», a spus Zinaida Greceanîi.

La rândul lor, producătorii agricoli și-au exprimat speranța că autoritățile de la Chișinău și Moscova vor găsi rapid soluții pentru această problemă.
În urma acordurilor la care au ajuns anterior președinții Igor Dodon și Vladimir Putin, exporturile producției agricole din țara noastră spre Rusia au crescut, în 2017, cu 40 la sută, față de 2016. O creștere de 14 la sută a fost înregistrată și în primul semestru al anului trecut.

NTV Moldova
menu
www.ntv.md © 2016-2018 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).