Marcați
Au primit în dar auzul
Șansa de a-și recăpăta auzul au primit-o încă cinci copii din țara noastră. A devenit posibil grație Fundației de binefacere ”Din suflet” a primei doamne a țării, în cadrul proiectului ”Din lumea tăcerii în lumea sunetelor”. La Spitalul Clinic Republican pentru Copii ”Emilian Coțaga” din Capitală a fost finalizată prima etapă de implantare a dispozitivelor cohlear. Operațiile au fost efectuate de cunoscutul profesor german Antje Aschendorff, care a fost asistată de un grup de chirurgi din țara noastră.

Profesorul german Antje Aschendorff are o experiență de un sfert de veac în domeniul operațiilor de implant cohlear. Ea a declarat că a avut parte de asistenți profesioniști la Spitalul Clinic Republican pentru Copii ”Emilian Coțaga”.

“În primul rând, vreau să-i mulțumesc Spitalului ”Emilian Coțaga” din Moldova. Am venit aici, pentru a acorda sprijin la dezvoltarea programului de implant cohlear în Republica Moldova. Reprezint Universitatea ”Freiburg”, Secția Implant Cohlear, și, pentru mine, a fost o mare satisfacție să sprijin această echipă minunată de la această clinică moldovenească și să fac operația de implant”, a declarat chirurg.

Spre deosebire de Moldova, în Germania, costul integral al intervenției chirurgicale de implant cohlear este acoperit de polița de asigurare medicală. Antje Aschendorff a subliniat că este foarte important ca sprijinul pentru copiii cu probleme de auz să fie acordat la nivel de stat.

“În Germania, toate companiile de asigurări acoperă costul operației de implant cohlear și în perioada postoperatorie. Este vorba nu doar de chirurgie, ci și de reabilitare, deoarece este nevoie de timp. Copiii au nevoie să învețe să audă, să înțeleagă și, ulterior, să-și dezvolte abilitățile vocale. Și eu vreau să contribui ca în Republica Moldova să fie implementat programul de implant cohlear, să devină nu doar o bază de sponsorizare și binefacere, ci implicarea întregii societăți în procesul de ajutorare a acestor copii”, a subliniat Antje Aschendorff.

Implantul cohlear este o procedură chirurgicală, prin care pacientului i se introduce un dispozitiv ce permite compensarea pierderii auzului. Procedura funcționează atât în cazul oamenilor care s-au născut cu această problemă sau care și-au pierdut auzul în timpul vieții. Statisticile oficiale arată că în țara noastră cu această problemă se confruntă aproape 2.000 de copii. Specialiștii consideră însă că numărul real ar fi de câteva ori mai mare. Din 2017, în ajutorarea micuților din această categorie s-a implicat activ Fundația de binefacere ”Din suflet” a primei doamne a țării, Galina Dodon. Anul trecut, cu sprijinul fundației au fost efectuate 10 intervenții chirurgicale de acest fel. În acest an, primii cinci micuți au beneficiat de implant din data de 8 ianuarie până astăzi. Cea mai mic pacient are doar 11 luni, iar cel mai mare - cinci ani. Părinții sunt plini de speranțe că, după operație, copiii lor se vor dezvolta armonios, fără a se deosebi de semenii lor.

Încă trei operații au fost planificate pentru 28, 29 și 30 ianuarie. La o lună după acestea, dispozitivele vor fi activate și copiii vor intra în perioada reabilitării.

NTV Moldova
menu
www.ntv.md © 2016-2018 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).