Marcați
Exportul în Rusia, sub semnul întrebării
Conflictul dintre Rusia și Ucraina lovește în producătorii agricoli moldoveni. Acum trei săptămâni, Kievul a prelungit embargoul pentru produsele agroalimentare din Federația Rusă. Moscova a reacționat și a interzis mărfurile din Ucraina, dar și produsele care tranzitează această țară. Respectiva hotărâre face imposibil exportul de produse agricole din Republica Moldova. Președintele țării, Igor Dodon, i-a solicitat premierului rus, Dmitri Medvedev, să identifice o soluție pentru acest blocaj.

În data de 18 decembrie 2018, Guvernul de la Kiev a prelungit cu încă un an embargoul pentru mărfurile din Federația Rusă. Este vorba de produsele din carne, lactatele, peștele, cașcavalurile, cafeaua, ceaiul și cerealele. De asemenea, Ucraina a interzis importul de produse de cofetărie, berea, spirtul, votca și țigările, care provin din Rusia.

Zece zile mai târziu, în 29 decembrie 2018, Guvernul de la Moscova decide să adopte măsuri de răspuns la sancțiunile economice ale Ucrainei. Cabinetul de miniștri, condus de Dmitri Medvedev, a instituit embargoul pentru produsele care provin din Ucraina, dar și asupra mărfurilor care tranzitează teritoriul acestei țări. Sub incidența interdicției cad și exportatorii din Republica Moldova, care livrează mărfurile spre Rusia prin Ucraina. Aceștia au alertat autoritățile de la Chișinău despre blocajul creat, iar președintele țării, Igor Dodon, a luat sub control personal problema.

Șeful statului i-a transmis o scrisoare prim-ministrului rus, Dmitri Medvedev, în care solicită identificarea unei soluții. În mesajul său, Igor Dodon amintește că, din 1 ianuarie 2019, Rusia a anulat taxele de import pentru mai multe categorii de mărfuri din Republica Moldova, în conformitate cu înțelegerile anterioare dintre președinții celor două țări. Noua hotărâre pune însă în pericol realizarea acestor înțelegeri, precizează șeful statului.

”Întrucât mărfurile moldovenești, exportate în Federația Rusă, tranzitează teritoriul Ucrainei, interdicția aplicată creează bariere pentru exportul produselor moldovenești pe piața rusă, din cauza extinderii traseului de livrare a mărfurilor și majorării cheltuielilor de transport. Stimate Dmitri Anatolievici, vă rog să examinați, în timpul apropiat, o cale de depășire a situației privind transportarea mărfurilor moldovenești spre Rusia prin Ucraina. Confirm interesul sporit al producătorilor și exportatorilor moldoveni în dezvoltarea relațiilor comercial-economice dintre Rusia și Moldova”, se arată în scrisoarea șefului statului adresată premierului rus.

Într-o postare pe facebook, Igor Dodon a anunțat că este în contact permanent cu conducerea Federației Ruse și că soluția va fi identificată în zilele apropiate.

NTV Moldova
menu
www.ntv.md © 2016-2018 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).