Marcați
Numărul studenților scade în fiecare an
Situație dramatică în universitățile din Republica Moldova. Numărul studenților s-a redus cu peste 5.000 într-un singur an, arată datele Biroului Național de Statistică. În opinia consilierului prezidențial în domeniul educației culturii și cercetării, Corneliu Popovici, această situație este o consecință a reformelor distructive implementate de Ministerul Educației în ultimii ani.

Datele oficiale arată că, în ultimii opt ani ani, numărul studenților s-a diminuat cu aproximativ 45 la sută. Dacă în anul 2010, în universitățile din țară erau înmatriculați aproximativ 110 mii de studenți, în 2018 numărul lor a scăzut la aproximativ 60 de mii. Factorii care au contribuit la această reducere sunt scăderea numărului de tineri de vârsta universitară, exodul masiv peste hotare, dar și lipsa unor politici de încurajare din partea statului. ”Cauza cea mai mare, care a dus la dezastru în sistemul educațional din țara noastră, în învățământul superior, în special, este lipsa unor politici competente, a unor politici bine gândite, la nivel de guvernare, care, dacă nu pot să oprească aceste tendințe, unele chiar obiective, atunci, cel puțin, să le diminueze impactul lor negativ asupra societății”, consideră consilierul prezidențial în domeniul educației, culturii și cercetării, Corneliu Popovici.

Un alt factor, care a contribuit la reducerea numărului de studenți este înăsprirea, în ultimii ani, a condițiilor de susținere a examenelor de bacalaureat. În acest sens, consilierul prezidențial în domeniul educației, culturii și cercetării, Corneliu Popovici, a menționat că examenele de maturitate nu trebuie să devină o barieră pentru tinerii care vor să-și continue studiile. ”Examenul de bacalaureat nu trebuie să fie o sperietoare pentru copii, nu trebuie să fie o probă de pedepsire a copiilor noștri, ci trebuie să fie o etapă, probă care să le deschidă copiilor noștri o cale spre viitorul lor. De aceea, se cere, în regim de urgență, implementarea în practică, ceea ce am spus noi, timp de doi ani, la Președinție privind necesitatea de diferențiere, de reformare a examenului de bacalaureat”, a mai adăugat Corneliu Popovici.

În Republica Moldova sunt 29 de instituții de învățământ superior, inclusiv 19 de stat. Majoritatea își au sediile în municipiul Chişinău.

NTV Moldova
menu
www.ntv.md © 2016-2018 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).