Marcați
Bilanțul politicii externe a președintelui
Concepția politicii externe echilibrate, pe care o promovează președintele țării, Igor Dodon, i-a interesat atât pe partenerii din Est, cât și pe cei din Vest. Despre asta, șeful statului a anunțat în emisiunea ”Glavnîi vopros” de la NTV Moldova. El a făcut și un bilanț al acțiunilor din acest an, îndreptate spre stabilirea unui dialog strâns cu partenerii externi. Igor Dodon a anunțat că, în cazul stabilității politice, în 2019, țara noastră va fi vizitată de președintele Federației Ruse, Vladimir Putin.

Pe parcursul acestui an, președintele Igor Dodon a efectuat mai multe vizite peste hotare, în timpul cărora i-a anunțat pe parteneri externi despre concepția politicii echilibrate, pe care își concentrează activitatea.

“Consider că Moldova poate supraviețui doar dacă va promova o politică externă echilibrată. Sunt foarte bucuros că această concepție, pe care au elaborat-o consilierii mei, a fost salutată în Rusia și în Vest. Am discutat cu dumneavoastră că am avut deja consultări preliminare în acest sens și cu Moscova, și cu Washingtonul, și la Berlin, Paris, în Austria, de asemenea, am fost, și acum există un interes foarte mare din partea altor țări pentru a se familiariza mai îndeaproape cu această idee a marelui pachet, a marelui acord geopolitic privind Republica Moldova, pe care îl vedem drept nucleul politicii externe de mai departe a Republicii Moldova”, a declarat președinte.

Moldova trebuie să devină o punte de comunicare între Est și Vest și, dacă va ajunge pe agenda politică a marilor puteri mondiale, vor dispărea luptele politice interne, vor apărea premise pentru soluționarea diferendului transnistrean.

“Dialogul meu și aici, cu ambasadorii, și dialogul pe care l-am avut în capitalele occidentale, arată că, apropo, mulți spun: ”Păi, cu socialiștii va fi mai ușor de lucrat, decât cu cei care controlează acum puterea.” De ce? Pentru că noi suntem deschiși, ne exprimăm clar poziția. Dacă nu suntem de acord cu ceva, o spunem deschis, nu ne șușotim, că purtăm insigne europene și că suntem atât de proeuropeni, iar când aprobă decizii, aproape că îi trimit pe toți acești europeni la plimbare. Noi o spunem onest, o spunem franc: ”Ascultați, noi nu suntem de acord cu voi în privința asta, asta și asta.” Consider că este o poziție corectă. Vă spun că Occidentul salută asta”, a declarat președintele Igor Dodon.

În contextul eforturilor depuse pentru a restabili parteneriatul strategic cu Federația Rusă, președintele Igor Dodon a anunțat că, în 2019, liderul de la Kremlin ar putea efectua o vizită în țara noastră.

"Cunoașteți că Vladimir Vladimirovici este foarte dinamic și ia decizii rapid, este foarte activ. El are o agendă externă foarte serioasă și eu sunt convins că, dacă în Republica Moldova va fi stabilitate, va fi liniște, el va veni cu plăcere. (24:36-24:58) Varianta ideală, desigur, ar fi a doua jumătate a anului viitor, deoarece în prima jumătate vom avea alegeri parlamentare, formarea guvernării, majorității parlamentare, guvernului. Dacă nu vor fi formate, sunt posibile alegeri parlamentare anticipate în a doua jumătate a anului. De aceea, dacă ne va reuși - nu mai devreme de a doua jumătate a anului viitor, însă asta va depinde de situația din Moldova", a spus Igor Dodon.

Printre principalele reușite din acest an în politica externă, președintele Igor Dodon a menționat obținerea de către țara noastră a statutului de observator în cadrul Uniunii Economice Eurasiatice, precum și forumul economic moldo-rus, organizat în septembrie la Chișinău. Întrunirea oamenilor de afaceri din cele două țări a permis semnarea acordurilor de cooperare în valoare de 250 de milioane de dolari.

NTV Moldova
menu
www.ntv.md © 2016-2018 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).