Marcați
Bilanțul întrevederii Dodon-Krasnoselski
Оn dialogul cu administrația de la Tiraspol trebuie să prevaleze interesul național și problemele oamenilor de pe ambele maluri ale Nistrului. De această părere este președintele țării, care a făcut bilanțul întrevederii sale cu liderul transnistrean, Vadim Krasnoselski. Igor Dodon a declarat că asigurarea liberei circulații pentru locuitorii de pe ambele maluri este unul dintre obiectivele administrației sale.

În timpul ultimei întrevederi cu liderul de la Tiraspol, au fost stabilite noi obiective pentru 2019, menite să apropie cele două maluri ale Nistrului.

“Am abordat agenda pentru anul următor. Sunt foarte multe probleme economice, inclusiv este vorba de problema bancară. Ei insistă să fie deschise conturi de corespondență pentru unele bănci din stânga Nistrului. Ei tot timpul au insistat la acest subiect. Noi avem poziția noastră în acest sens. În 1995, a fost o de decizie că pot fi deschise astfel de conturi, dacă în Transnistria va fi în circulație, în paralel, și leul moldovenesc. Discutăm. Sunt mai multe subiecte. Este vorba și de Calea Ferată, este vorba despre implementarea telefoniei. Am promulgat această lege câteva zile în urmă. Acum, ea trebuie să intre în vigoare, ea trebuie să fie implementată”, a anunțat șeful statului.

Președintele țării a reiterat că, grație acordurilor semnate la sfârșitul anului 2017 între Chișinău și Tiraspol, a fost reglementat procesul de recunoaştere a diplomelor eliberate de instituțiile de învățământ superior din regiunea transnistreană. Această măsură le permite absolvenţilor să-şi continue studiile peste hotare, inclusiv în statele membre ale Uniunii Europene. La fel, din luna octombrie a acestui an, mașinile din regiunea transnistreană cu numere de înmatriculare neutre sunt admise în traficul rutier internațional. Aceste măsuri se regăsesc în cele opt obiective stabilite în luna ianuarie 2017, la prima întrevedere dintre Igor Dodon și Vadim Krasnoselski.

“Pe parcursul acestor doi ani, au fost soluționate probleme care de zeci de ani, de peste 25 de ani, nu au fost abordate și nu au fost soluții. Însă acum soluții au fost găsite. Din opt puncte pe care noi le-am trasat, împreună cu domnul Karsnoselski, pe data de 4 ianuarie 2017, când a fost prima întrevedere, șase au fost soluționate. Puncte importante de interes și din partea dreaptă a Nistrului, și din partea stângă a Nistrului. Au rămas două subiecte, care nu au fost soluționate. Este vorba despre dosarele penale, care sunt deschise pentru unii din Transnistria și libera circulație. Noi insităm ca să fie scoate toate posturile, ca noi să putem merge, toți cetățeni fără niciun fel de obstacole în stânga Nistrului”, a spus Igor Dodon.

Pe parcursul anului 2018, Igor Dodon și Vadim Krasnoselski au avut trei întrevederi de lucru. Pentru a pune în practică rezultatele negocierilor dintre cei doi oficiali, în 2018 au avut loc 20 de ședințe ale reprezentanților politici și 84 de întruniri ale grupurilor de lucru.

NTV Moldova
menu
www.ntv.md © 2016-2018 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).