Marcați
Raportul anual al bașcanului
Bilanțul anului 2018 a fost făcut de către bașcanul Găgăuziei, Irina Vlah, într-o conferință de presă. Ea a răspuns la sute de întrebări, transmise prin intermediul rețelelor de socializare și liniei telefonice speciale, de către locuitorii regiunii. irina Vlah a subliniat că și-a concentrat activitatea în acest an asupra dezvoltării economice a autonomiei și creșterii nivelului de trai al populației.

În ultimii ani, bugetul Găgăuziei a crescut constant, ceea ce a permis alocarea unor sume importante pentru proiecte sociale și de infrastructură. Un exemplu elocvent este reconstrucția drumului din satul Gaidar, pentru care au fost alocate peste 20 de milioane de lei. În general, în 2018, Găgăuzia s-a transformat într-un adevărat șantier de construcții. Practic, în fiecare localitate, au fost implementate proiecte finanțate din bugetul regional. Este vorba de reparația caselor de cultură, spitalelor, grădinițelor, liceelor, gimnaziilor și școlilor de arte, a specificat bașcanul Irina Vlah.

„Au fost alocate resurse financiare de milioane de lei pentru o mulțime de proiecte sociale, care au fost direcționate spre locuitorii autonomiei noastre. Am realizat cu succes programul de plată a indemnizațiilor pentru femeile care au născut. Acest program a fost lansat în 2017. În 2018, am majorat aceste plăți. Am ajutat familiile în care s-au născut gemeni. Le-am alocat indemnizații unice în mărime de 20 de mii de lei. Familiilor în care s-au născut tripleți, le-am plătit indemnizații în mărime de 50 de mii de lei. În anul care se încheie, am continuat lucrul fondului pentru ajutorarea copiilor care necesită operații costisitoare. Grație acestui fond, 12 copii de-ai noștri au putut deveni beneficiari ai operațiilor costisitoare peste hotare”, a declarat Irina Vlah.

În acest an, bugetul Găgăuziei a depășit 800 de milioane de lei. În anul viitor, se preconizează că va întrece un miliard de lei. Din această sumă, veniturile proprii ale regiunii vor ajunge la 450 de milioane de lei, atât cât era bugetul anual în 2015.

„Grație bugetului pentru 2019, vom lansa 13 programe sociale, care vor viza 38 de mii de locuitori ai autonomiei noastre și noi am alocat în bugetul pentru 2019 în acest scop 63 de milioane de lei. Desigur că, dacă e să vorbim despre indicatorii bugetului pentru 2018, partea veniturilor bugetare pentru acest an a ajuns la 830 de milioane de lei. Noi prognozăm că, în anul viitor, bugetul autonomiei va depăși un miliard”, a precizat bașcanul Irina Vlah.

În acest an, în regiune au fost investite cinci milioane de euro de către marile companii străine. Este greu de supraestimat sprijinul de care a beneficiat autonomia din partea Turciei și Rusiei.

“Am atras în Găgăuzia doi foarte mari investitori, care au lansat la Comrat linii de producere moderne și au creat 1.200 de locuri de muncă. În anul care se încheie, am avut marea onoare ca la noi în Găgăuzia să vină președintele Republicii Turcia, Recep Tayyip Erdogan. Sub controlul controlul personal al domnului președinte, la noi în Găgăuzia au fost construite și date în folosință Casa de Creație, Grădinița regională, Blocul de tratament și diagnostic. În Ceadîr-Lunga - azilul pentru vârstnici, iar la Vulcănești specialiștii din Turcia desfășoară lucrări de proiectare pentru reparația capitală a rețelelor de alimentare cu apă și canalizare. În acest an, am făcut parte din delegația președintelui nostru, Igor Nicolaevici Dodon, la întrevederea cu președintele Federației Ruse, Vladimir Vladimirovici Putin. În timpul acestei întâlniri, au fost obținute înțelegeri destul de importante pentru locuitorii țării noastre”, a mai spus bașcanul Irina Vlah.

Rezultatele sondajelor de opinie realizate în Găgăuzia arată că peste 70 la sută dintre locuitorii regiunii au încredere în bașcan și că aceasta ar câștiga scrutinul din primăvară chiar din primul tur. Irina Vlah a și anunțat că va candida pentru cel de-al doilea mandat de guvernator al autonomiei.

NTV Moldova
menu
www.ntv.md © 2016-2018 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).